Experienta medicilor la campania de sterilizari din Septembrie 2019

17 februarie 2020

Experienta medicilor la campania de sterilizari din Septembrie 2019

Sursa: https://greenvetcare.ro/campanie-de-sterilizare-sura-mica-septembrie-2019/

O campanie de sterilizare – maraton

Primul weekend din luna septembrie 2019 a fost unul foarte productiv pentru echipa clinicii veterinare Green Vetcare. Ne-am deplasat la Sibiu, în comuna Șura Mică, pentru o campanie de sterilizare – maraton, bilanțul de final fiind de 290 de câini și pisici sterilizați.

Organizatorii acestei minunate campanii au fost cei de la Asociația Animal Life Sibiu, o organizație non-guvernamentală ce activează în domeniul protecției animalelor încă din 2006, iar primăria comunei Șura Mică a pus la dispoziție spațiul – unul suficient de mare care să găzduiască o desfășurare de forțe de o asemenea amploare.

Genul acesta de campanie de sterilizare – maraton nu este deloc ușor de organizat și susținut. În primul rând, este nevoie de un efort mare din partea organizatorilor, care trebuie să îl promoveze pe diferite căi de media și să suscite interesul comunității locale; este foarte important ca oamenii să înțeleagă importanța sterilizării, ca un pas crucial în reducerea numărului animalelor abandonate pe stradă. În toate cele patru zile de campanie, asociația a fost prezentă și a adus și un număr mare de voluntari; aceștia sunt indispensabili pentru buna desfășurare a evenimentului, întrucât recepția animalelor, înregistrarea lor și întocmirea formularelor de consimțământ pentru fiecare constituie o muncă titanică. De asemenea, aceștia supraveghează animalele post-operator, până își revin din anestezie.

Echipa noastră medicală de la Green Vetcare, coordonată de dr. Irina Corbu, a ajuns în dimineața zilei de joi, 5 septembrie, cu mult entuziasm și dorința de a steriliza cât mai multe animale din comunitate. Medicii și asistentele și-au pregătit sala operatorie, precum și toate instrumentele și materialele necesare, dând astfel startul acestui mare eveniment mult așteptat.
camp-1

 

Ritmul de lucru la o astfel de campanie de sterilizare este unul alert, fiind nevoie de un efort susținut pentru a face față numărului mare de animale. Ca în majoritatea comunităților rurale, care nu au acces ușor la cabinete veterinare sau chiar deloc, nevoia ca animalele din zonă să fie sterilizate este uriașă. Voia bună și satisfacția unui lucru bine făcut însuflețește însă pe toată lumea, așa că primele două zile trec pe nesimțite, cu 155 de animale operate cu succes.
camp-2

Forțe noi în campania de sterilizare

Dr. Ovidiu Roșu, de la Fundația Visul Luanei, se alătură campaniei-maraton și aduce astfel o contribuție esențială – acesta merge să tranchilizeze de la distanță câini greu de prins, de pe câmpuri și terenuri virane, animale ce nu ar fi avut altfel șansa de a fi sterilizate. După acțiunea de capturare, medicul intră direct în sala de operații, unde se alătură echipei chirurgicale pentru a le ușura un pic munca titanică.
camp-3

 

La campanie se aduc în principal animale fără stăpân, de pe străzi, din câmpuri, dar și cele ale căror proprietari nu își permit costul intervenției, întrucât ambele categorii contribuie în egală măsură la fenomenul abandonului și a supra-populării străzilor. Tehnica chirurgicală folosită de echipa medicală este una adaptată pentru circumstanțele acțiunii de sterilizare în masă – incizia este foarte mică, astfel riscul de infecție este minim, iar timpul de recuperare se reduce la 24 de ore. Acest aspect este foarte important pentru animalele care trebuie returnate în teritoriu, pe străzi și care nu pot fi supravegheate mai multe zile după operație.

După patru zile pline, obositoare și încărcate de muncă asiduă până la ore târzii, dar cu oameni luminoși, plini de voință și dornici să ajute, bilanțul campaniei de sterilizare – maraton este unul fantastic, de care suntem mândri – 290 de câini și pisici cu sau fără stăpân au fost sterilizate! Plecăm de aici mulțumiți că am dus la capăt misiunea grea, cu energie pentru campaniile viitoare, dar și cu încrederea că un crâmpei de lume este mai bun, datorită eforturilor comune ale unor oameni ce doresc schimbarea.

 

camp-4

camp-5

camp-6
camp-7

Sursa: https://greenvetcare.ro/campanie-de-sterilizare-sura-mica-septembrie-2019/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.