Interviu cu Raluca Filip

28 November 2018

Interviu cu Raluca Filip

voinicii de azi10

ralucaFilipAgenda Comunitatii altfel: proiect de educatie despre cum sa fii om bun cu natura si cu tine insuti ”Scolarii, protectorii Naturii” – cofinantat de Primaria Sibiu prin Consiliul Local Sibiu

Cum e să fiti profesor de … bunătate? Am înțelesc că în ultimii trei ani ați lucrat cu copii de toate vârstele de la grădiniță până la liceu, în diverse contexte didactice. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Sunt profesor de arte plastice și lucrez cu copii de gimnaziu și liceu, dar voluntariat fac pentru diverse organizatii de ceva vreme. Fiind voluntar de multi ani și prin natura meseriei mele am acceptat fără rezerve și uite așa, anul acesta suntem la al treilea proiect. Primul proiect initiat de Asociatia Animal Life s-a numit „Piticii de azi, voinicii de mâine”, am colaborat cu grădinițe din Sibiu, a urmat „Școlarii de azi, voinicii de mâine pentru pregatitoare, iar anul acesta avem „Școlarii, protectorii naturii”, la clasele I în cinci școli din oras.

Mie mi-a placut mult sa merg la clasa dar si sa merg in scurte excursii cu copiii, care au învățat despre resurse – hârtie, plastic, hrană și modul în care acestea trebuie reciclate. Am insistat mult pe felul în care trebuie să se comporte față de animalele și natura in general.

Cu toții ne plângem că nu ne ajunge timpul, dvs cum reușiți?

Pentru lucrurile care îmi dau un sens, în care cred, gasesc timp și bucurie. Voluntariatul este un mod de a oferi ceva din tine, compania copiilor este sincera și plină de candoare, iar subiectele despre care vorbesc se referă la animale, plante și o viață pe care ne-o dorim în armonie cu natura. Ce poate fi mai frumos?

Cum ați putea masura impactul proiectului / credeți că are impact?

Cu siguranță. Mă aștept la un viitor în care acesti copii vor gasi soluții mult mai ingenioase decât noi, pentru un mediu mai curat, pentru o viața mai buna a animalelor domestice și sălbatice, pentru reducerea consumerismului.

Cea mai funny faza din lucrul cu copiii

Un moment amuzant a fost cu o fetita de gradinita pe care, incercand sa ma imprietenesc am intrebat-o “Ce culoare are veverita?” iar ea mi-a raspuns “Cum, tu esti la Animal Life si nu stii cum arata o veverita?!”

Ce ar trebui să îi învețe părinții pe copii despre natură și viață.

Copii fac ce vad la parinti, nu ce li se spune sa faca. De aceea as spune:

Sădește un copac împreună cu copilul tău, construiește o căsuță pentru păsările cerului, admiră pădurea și fluturii în zbor, respectă natura în toate formele ei, reciclează, utilizează cât mai rațional toate resursele și el va înțelege astfel ce înseamnă o viață firească și etică înt-un secol în care Terra suferă cumplit din cauza confortului nostru.

Ce proiect v-ati dori sa initiate dvs?

Ca si proiect personal – sau cine stie sub ce forma de colaborare – mi-as dori sa promovez drumețiile montane pentru școlari, pentru ca o zi petrecuta în natura este o zi implinita!

Sursa: https://www.zilesinopti.ro/articole/22565/interviu-cu-raluca-filip

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.