Turnul Sfatului: “Șeful Poliției Animalelor Sibiu, Comisarul șef Daniel Cernucan: Îi încurajăm pe sibieni să ne semnaleze orice caz de abuz asupra animalelor”

6 April 2021

Turnul Sfatului: “Șeful Poliției Animalelor Sibiu, Comisarul șef Daniel Cernucan: Îi încurajăm pe sibieni să ne semnaleze orice caz de abuz asupra animalelor”

Șeful Poliției Animalelor Sibiu, Comisarul șef Daniel Cernucan: Îi încurajăm pe sibieni să ne semnaleze orice caz de abuz asupra animalelorDe doar câteva zile Sibiul are un birou pentru Protecția Animalelor, în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. Noua structură este funcțională și vine să acopere o nevoie semnalată de ani de zile de societatea civilă și ONG-uri. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Comisarul șef Daniel Cernucan, șeful Poliției Animalelor Sibiu, pentru a afla detalii despre cazurile pe care le vor prelua, unde pot anunța sibienii animale maltratate, cum vor decurge intervențiile și ce dotări are noua poliție.

Haideți să începem informațiile de bază: Cu ce se ocupă concret Poliția Animalelor și cum funcționează ea în acest moment în Sibiu?

Poliția Animalelor s-a înființat în baza legii 205 din 2004 și prin ordonanța 175 din 2020 care a pus bazele înființării acestei structuri specializate. Înființarea a fost derulată începând cu luna decembrie 2020 și încadrarea structurilor a început să se facă cu luna ianuarie 2021 prin împuternicirea șefului de birou al protecției animalelor. Structura este prevăzută cu zece oameni plus șefi de birou din care cinci o să fie din sursă externă, specializați și cinci din sursă internă, polițiști cu experiență în domeniul ordinii publice.

Concursurile au fost luate, iar acum suntem în proces de încadrare al specialiștilor, al celor doi medici veterinari care sunt specialiști în domeniu, ei o să constate și o să certifice cazurile de abuz împotriva animalelor și trei agenți de poliție din sursă externă care sunt specializați, tehnicieni veterinari cu competențe în domeniu.

În momentul de față suntem trei și urmează ca începând cu luna următoare să ne vină și colegii din civil pe care o să-i specializăm în domeniul poliției și ei o să ne specializeze în domeniul protecției animalelor.

Concret, ce presupune munca dumneavoastră de zi cu zi? Așteptați să sune telefoanele, patrulați prin oraș…

Activitatea biroului o să se axeze pe tot ce înseamnă domeniu de protecție a animalelor, mai puțină activitate de birou, o să fie foarte multă activitate de teren. O să avem în competență toate sesizările cetățenilor legate de cazurile de abuz și maltratare a animalelor. Acestea pot fi atât fapte penale care sunt cazuri mai deosebite, cât și fapte contravenționale, respectiv în legea 205 sunt prevăzute uciderea animalelor, neîntreținerea corespunzătoare sau acele animale care sunt lăsate în autovehicule, pe caniculă, în condiții de temperatură  necorespunzătoare, antrenamentele câinilor de vânătoare, luptele între câini, animale lăsate abandonate.

Încurajați sibienii să vă sune ori de câte ori este nevoie?

Bineînțeles că-i încurajăm să ne semnaleze orice caz de abuz asupra animalelor. Numărul de telefon este numărul de telefon cel obișnuit al Poliției. Intervențiile se realizează inclusiv prin apelul unic de urgență 112. În primă instanță vor acționa la prima urgență echipaje de ordine și siguranță publică, iar după aceea o să ne deplasăm și noi. Mă refer strict la cazurile urgente, abuzurile.

E ok să sune la 112 pentru probleme legate de animale? Știți că o să sune și pentru pisică urcată în copac – cum se mai întâmplă la pompieri, sau câine pierdut în spatele blocului – cum e plin facebook-ul.

La 112 sunt semnalate acele fapte care necesită o intervenție rapidă, în rest tot prin dispeceratul inspectoratului de poliție județean Sibiu la 0269.208.205 sau pe adresa politia.sibiu@sb.politiaromana.ro. Noi ne dorim ca oamenii să înțeleagă care este rolul nostru ce ne dorim să facem, probabil va fi nevoie de o perioadă de acomodare pentru toată lumea.

Când m-am gândit la Poliția Animalelor mi-a venit în minte automat un articol pe care l-am scris în toamnă despre un cetățean din Valea Aurie care-și ținea cele vacile în condiții greu de imaginat. Vreo două au și murit. În acel caz ați fi putut interveni și cum?

Da, aceasta este una din atribuțiile pe care le avem noi ca Birou de protecția animalelor. În legea 205 este prevăzută o procedură destul de simplă și eficientă, în sensul că în momentul în care constatăm un abuz asupra unui animal întocmim un proces verbal de constatare. Dacă animalele mai trăiau, ne deplasam la fața locului și emiteam un ordin de plasare. Acel ordin de plasare se adresează Consiliului Județean care este obligat să achiziționeze serviciile de ridicare, transport, îngrijire, deparazitare, întreținere, creștere a animalelor pe perioada lămuririi situației juridice. În cazul animalelor moarte, se emite o dispoziție către Direcția Sanitar Veterinară care poate face necropsia și constata cauza  decesului. Decesul poate să fie natural, din cauza unor boli sau poate să fie cauzat de maltratări. În baza constatării DSP-ului continuăm cercetările.

Legea prevede în situația cazurilor de maltratare inclusiv pătrunderea polițiștilor în sediul locuințelor, în sediul fermelor, pe terenurile agricole. Noi făceam procesul de constatare, apoi în baza procesului verbal de constatare emiteam ordinul de plasare. Prin ordonanța de guvern s-a reglementat procedura legată de ordinul de plasare. Ordinul de plasare este o dispoziție executorie pentru Consiliul Județean și atunci Consiliul Județean era obligat prin serviciile  achiziționate să le asigure inclusiv intervenție chirurgicală dacă era necesar și să le asigure creșterea în bune condiții.

Cum lucrați cu Consiliul Județean? Au ei tot ce le trebuie dacă apare o situație?

Noi colaborăm foarte bine cu Consiliul Județean care au doi parteneri în acest proces: Animal Life, cu Andreea Rosetti, și Asociația Prietenii Berzelor, cu Miruna Gritu. Până la achiziționarea acestor servicii, în baza unei convenții de colaborare încheiată între IPJ Sibiu, Consiliul Județean și cele două asociații menționate, pot prestata deja serviciile menționate mai sus. Dacă suntem într-o situație în care constatăm un caz de maltratare, putem urma o procedură pentru a salva animalul, toate procedurile sunt puse la punct.

Întâmplarea face că două dintre vacile salvate au ajuns chiar la Asociația Prietenii Berzelor, dar există riscul ca proprietarul să vină și să le ia înapoi. Dumneavoastră puteți interveni acum?

Trebuie să facem distincția între animalele abandonate și animalele scăpate din țarc. Dacă animalele sunt scăpate din țarc pe Ordonanța de urgență 175 există o prevedere că ordinul de plasare se face pe o perioadă de 30 de zile. În situația în care sunt animalele care sunt abandonate, animalele nu pot fi ridicate mai devreme de această perioadă de 30 de zile, dar proprietarul le poate lua înapoi numai dacă este de bună credință și doar dacă achită toate serviciile de întreținere și îngrijire a animalelor. În situația în care se constată un abuz, dacă este dispusă măsura confiscării în baza unui proces verbal de contravenție, dacă fapta este de contravenție, animalul nu mai este returnat către proprietar după finalizarea proceselor juridice, respectiv contestație. În cazul unui proces penal animalul poate fi returnat proprietarului doar la finalizarea procesului și doar dacă se dispune returnarea animalului către proprietar. Dacă nu se dispune și se rămâne la măsura confiscării, atunci animalul intră în acel proces de  adopție sau plasare spre îngrijire.

Acesta a fost un caz mai grav, dar în cazuri mai simple, cum puteți ajuta animalele? Mă gândesc la un câine lovit de mașină sau o pisică rănită.

Sperăm ca în colaborare cu Prieteni berzelor, Animal Life și colegii civili, doi dintre ei sunt medici veterinari cu atestat de liberă practică, să ne specializeze și pe noi în aceste cazuri. Noi, ca polițiști, am participat numai la asigurarea măsurilor din exterior, acum vom participa și din interior.

Cât de departe merg competențele dumneavoastră? Dacă se întâmplă, de exemplu, să fie văzut un urs în Sub Arini, cum procedați?

În acest caz, situația este de competența Jandarmeriei, structură specializată în capturarea animalelor. În situația în care sunt animale rănite, atât cele rănite în urma accidentelor rutiere, am avut un caz care a apărut și pe pagina web poliției, cel al căprioarei care a fost ridicată și colegii au participat, această procedură o urmăm noi pentru că se adresează acel ordin de plasare. Violența asupra animalelor nu se referă doar la  animalele domestice ci și la animalele sălbatice.

Dacă mă gândesc așa, lejer, cred că știu în Broscărie, pe Ștefan cel Mare un om care crește porci, în Tilișca există turme de oi, pe Rahovei cântă cocoșii dimineața și în Gușterița sunt capre la păscut pe malul Cibinului. Aceste cazuri de animale crescute în oraș sunt de competența dumneavoastră?

Creșterea animalelor în localități este de competența primăriilor. Primăriile, prin hotărârile Consiliului Local reglementează tipul de animal domestic care poate fi crescut în localitate și inclusiv animalele de companie. Pentru deranjarea ordinii și liniștii publice sunt competente structurile de poliție de ordine publică, noi ne ocupăm de cazurile de violență asupra animalelor.

Dacă văd în parc un stăpân care își agresează animalul de companie pot să vă sun? Am văzut, să zicem, că-l lovește pe bot cu lesa pentru că nu ascultă. Ar trebui să filmez situația, sau să fac poze, cum să procedez?

Aici este un caz de competența noastră. Hotărârea de guvern reglementează inclusiv probarea. Dacă dumneavoastră faceți o poză sau filmați cu telefonul este foarte util și ne ajută la identificarea persoanei respective.

Înțeleg eu bine? E ok să filmez un câine bătut în parc pentru că se poate considera ca probă, dar Poliția nu poate lua în considerare dacă filmez un nebun care gonește pe stradă cu mașina pentru că nu este omologat telefonul?

Întrebarea aceasta trebuie s-o adresați legiuitorului.

Ce dotări aveți? Mergeți pe jos, cu bicicletele, aveți mașini pentru intervenții? Aveți sisteme pentru manipularea animalelor?

Avem tot ce ne trebuie și ne desfășurăm activitățile de constatare și împreună cu partenerii vom desfășura activitățile la care faceți referire, cele de capturare, ridicare de la fața locului, transport, îngrijire, deparazitare. Nu trebuie să ne ocupăm noi efectiv de asta. Emitem acel ordin de plasare, iar ulterior dacă animalul decedează, emitem și dispoziția către DSP pentru a consta cauza morții.

Până unde merge competența dumneavoastră în cazuri de braconaj? Vă pot suna dacă văd braconieri pe Olt?

De cazurile de braconaj este competent Serviciul de arme și muniții, iar în cazul braconajului piscicol este competent biroul silvic din cadrul serviciului de ordine publică. Noi suntem competenți de toate cazurile de maltratare la nivelul județului Sibiu, atât în mediul rural, cât și în mediul urban.

Aveți animale de companie acasă?

Personal nu am animale de companie, dar bunicii mei aveau animale și nu sunt deloc străin de ele. Înainte am lucrat la serviciul de ordine publică și am avut în subordine grupa canină.

Deci știți să vă purtați cu un câine și nu vă temeți să mângâiați un cal.

Cu siguranță, nu-mi fac griji de genul acesta.

În concluzie, îi încurajați pe sibieni să semnaleze orice caz de abuz asupra animalelor și îi asigurați că veți fi pe teren zi de zi.

Cu siguranță. Suntem convinși că va exista o perioadă de acomodare, multă lume va suna pentru diferite situații, poate nu toate de competența noastră. Un rol important al acestei activități îl va avea și presa. Noi desfășurăm activitățile de constatare și vrem să arătăm oamenilor că faptele au consecințe, indiferent că este vorba despre o persoană sau un animal. Dacă un om maltratează un animal și știe că nu pățește nimic, o să continue să facă asta. Dacă știe că există structuri specializate care o să ia măsurile legale, nu va mai continua. Sperăm ca în viitorul apropriat să scadă aceste cazuri de maltratare și sibienii să poată vedea tot mai multe exemple clare în acest sens.

Sursa: https://www.turnulsfatului.ro/2021/02/22/seful-politiei-animalelor-sibiu-comisarul-sef-daniel-cernucan-ii-incurajam-pe-sibieni-sa-ne-semnaleze-orice-caz-de-abuz-asupra-animalelor-180198

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.