Îngrijirea puilor orfani de pisică

23 März 2020

Îngrijirea puilor orfani de pisică

90497806_2407018492853982_9121319477848309760_n

– suntem în plin sezon de abandon al puilor și, ca în fiecare an, multe persoane care nu au experiență (dar au sufletul la locul lui), vor fi nevoite să devină mame surogat pentru unul sau mai mulți pui sugari de pisică. Venim cu câteva sfaturi de îngrijire pentru a le crește șansele de supraviețuire și pentru a le asigura puilor o dezvoltare normală.

👉Ar trebui să luați puii acasă?

– primul lucru pe care îl faceți când găsiți pui de pisică fără mamă, va asigurați că sunt cu adevărat abandonați. Dacă sunt curați, liniștiți și dorm, e posibil ca mama să le fie prin preajma și să se întoarcă la ei. Dacă sunt murdari, umezi și plâng întruna, cel mai probabil au fost abandonați și au nevoie urgentă de ajutor. Este de preferat să le găsiți o mama felină adoptivă, care a fătat în aceeași perioadă. Dacă acest lucru nu este posibil, sau dacă respectiva pisică nu îi acceptă, atunci citiți în continuare, ca să aflați cum le puteți salva viața.

👉Încălzirea și primul ajutor:

– dacă decideți să-i luați și să le dați o șansă la viață, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-i incalziți. În magazinele de specialitate se găsesc paduri (perne) care se încălzesc (exemplu: https://www.zooplus.ro/shop/pisici/paturi_cosuri_pisici/paturi_perne_termice/395060) iar la cabinetele veterinare există incubatoare în care pot fi cazați, însă cea mai la îndemână soluție este să înfășurați o sticlă cu apă fierbinte într-un prosop și le-o puneți la dispoziție. Puii vor cauta în mod natural căldura. Puneți puii împreună cu sticla cu apă caldă sau perna termică într-o cutie, asigurându-vă că au și spațiu liber unde se pot muta dacă le este prea cald. Puneți și o cârpă moale, pufoasă pe care pot sta.

– NU hrăniți puii până nu îi incalziti ⚠️ Până la vârsta de 3 săptămâni, puii de pisica nu-și pot regla singuri temperatura, iar hipotermia îi face incapabili să digere hrana corespunzător.

– temperatura ideală ambientală este de 30 de grade Celsius în prima săptămâna de viață și poate fi scăzută treptat până la 26-24 de grade în a patra săptămână.

👉Asistența medicală și hrănirea:

– după ce i-ați încălzit, ideal este să mergeți de urgență cu ei la prima clinică veterinară pentru a fi verificați dacă sunt deshidratați și pentru a li se asigura primul ajutor. Tot la clinicile veterinare găsiți și formule de lapte praf special concepute pentru puii orfani de pisică.

Acestea conțin colostru, imunostimulatoare și toate vitaminele necesare unei dezvoltări optime. În kitul de creștere de la Royal Canin de exemplu, găsiți laptele praf, tetine de diferite dimensiuni, biberon și instrucțiunile de folosire. Nu vrem să facem reclamă gratuită nimănui dar, din experiență, cele mai bune rezultate le-am obținut folosind acest kit, care poate fi achiziționat din magazinele pentru animale dar și din clinicile veterinare. Se numește Royal Canin Baby Cat Milk (https://pentruanimale.ro/pisici/royal-canin-babycat-milk-300-g.html) dar găsiți și alte branduri.

Atenție, nu confundați laptele pentru pisici de la pet shop cu laptele pentru puii sugari de pisică. Laptele pentru pisici este destinat adulților și nu asigura elementele nutritive indispensabile unor pui atât de mici.

Dacă nu aveți un cabinet veterinar în apropiere, ca soluție de urgență, numai după ce v-ați asigurat că puiuții nu sunt hipotermici, puteți să le dați cu seringa câteva picături de glucoză sau apă cu 5% zahăr și să vă aprovizionați cât mai rapid cu cele necesare pentru a prepara o formulă adecvată de lapte pentru ei.

Laptele de vacă nu este ideal, mult mai potrivit este cel de capră, dar în caz că nu găsiți îl puteți folosi și pe acesta.

Două dintre rețetele pentru preparea laptelui ar fi acestea:

* 250 ml (1 cană) lapte de capră (vacă) (3.5%grăsime)
* 1 gălbenuș de ou
* 1 vârf de linguriță de miere
* câțiva stropi de zeamă de lămâie
* 2 linguri ceai de colici pentru bebeluși

sau

* 90 ml lapte condensat
* 90 ml apă sau ceai de fenicul
* 120 ml iaurt din lapte nedegresat
* 3 gălbenușuri mari
se amestecă totul și se cerne.

Recomandarea noastră este să folositi totuși o formulă profesională de lapte, cumpărat de la pet shop sau clinica veterinară.

– indiferent că folosiți o formulă profesională sau una făcută în casă, în prima săptămâna, puii se hrănesc din 2 în 2 ore (minim 8 mese pe zi) cu lapte călduț (ideal la 37 grade C), oferit din biberon sau seringă. Dacă pisoii sunt slăbiți, vor trebui hrăniți chiar și în fiecare oră. Aveți grijă să țineți biberonul înclinat la 45 de grade, iar puii în poziția firească, cu burta în jos, niciodată pe spate. Ca și cum ar sta în picioare sau pe burtă și ar suge de la mama lor. Nu forțați, când sunt foarte mici există pericolul să se înece. Urmăriți ritmul de supt al pisoiului, aveți grijă să aibă capul ridicat chiar și după ce termină de supt. La sfârșit, îl puteți lovi ușor pe spate pentru a elimina gazele. Nu-l grăbiți.

Foarte important! – ulterior va trebui stimulat pentru a urina/defeca, dar revenim la acest subiect.

– în prima săptămână vor consuma între 2 și 4 ml de lapte. Din a doua săptămână, mesele pot fi oferite la 3-4 ore, mărind cantitatea la 5-10 ml. În a treia săptămână sunt suficiente 5 mese pe zi și vor consuma 10-15 ml de lapte la fiecare masă iar în a patra săptămână, măriți în continuare cantitatea. În a cincea săptămână renunțați la biberon, vor linge singuri laptele din castron. Acum puteți începe înțărcarea. Și pentru ințărcare se găsesc pateuri speciale în magazinele de specialitate. Ele conțin hrana cea mai adecvată pentru vârsta respectivă.

– medicul veterinar vă va aproxima vârsta puilor dar, ca regulă generală, la naștere cântăresc între 75 și 100 de grame. Dacă sunt hrăniți corect, ar trebui să crească într-un ritm alert, cu aproximativ 10 grame pe zi in prima perioada. Ochii li se deschid între 9 și 14 zile, vor fi tulburi la început și va trebui să-i feriți de lumina puternică. Pentru câteva săptămâni, culoarea ochilor va fi albastră. Din a treia săptămâna de viață vor începe să audă și tot atunci vor putea elimina fecalele și urina în mod voluntar. Din a patra săptămână, vor încerca să meargă singuri, iar mersul va fi unul amuzant, clătinat, ca de păianjen beat 🙂. În a cincea săptămână vor fi tot mai independenți, vor începe să se joace, să mănânce singuri și acum poate fi introdusă și alimentația de ințărcare. Se găsesc în comerț astfel de conserve, destinate puilor care încep să mănânce singuri.

– greutatea puilor va crește zilnic cu 10%. Dacă puii nu se dezvoltă cum ar trebui, mergeți cu ei la medicul veterinar.

👉Stimularea și învățarea cu litiera:

În primele 20 de zile de viață, puii trebuie stimulați pentru a urina/defeca. Stimularea este la fel de importantă ca hrana , pentru că în lipsa ei puii se vor intoxica și vor muri. Zona abdominală și anală a pisoilor este linsă sistematic de pisica mamă. În lipsa acesteia, burtica trebuie masată cu o bucățică de bumbac (prosop, batistă) înmuiată în apă caldă, după fiecare masă. Pisica mamă își linge ore în șir puii, așa că nu săriți niciodată peste această etapă. Puii vor urina la fiecare stimulare dar vor defeca o singură dată sau de două ori pe zi.

La aproximativ 4 saptămâni, îi puteți învața deja să-și facă nevoile în nisip. Este suficient să le puneți la dispoziție o tăviță cu nisip, să-i stimulați deasupra ei și instinctiv vor continua să facă în litiera amenajată.

👉Indigestia, balonarea, constipația:

Pentru a evita aceste probleme, puteți folosi ceaiul de fenicul, în loc de apă, pentru a prepară formula de lapte cumpărat din comerț. Puteți folosi și ceaiul de mușețel sau câteva picături de Espumisan pentru copii. În caz de constipație, puteți înmuia un deget în ulei de parafină și să le ungeți cerul gurii cu o cantitate infimă din acest ulei.

👉Important:

Aceste sfaturi nu înlocuiesc vizita la medicul veterinar. Acesta este cel mai în măsură să va îndrume cum să creșteți orfanii, să-i consulte și să le ofere asistența medicală de care au nevoie. Tot medicul veterinar va stabili planul de deparazitări și vaccinări obligatorii.

Informațiile oferite de noi sunt bazate pe experiența proprie și au doar caracter informativ. Sperăm să vă fie utile, dacă va confruntați cu astfel de cazuri.

În final, vă atenționăm că, dacă nu părea deja, creșterea unor pui de pisică orfani nu este deloc simplă. Veți pierde nopți, veți cheltui timp și bani, 3-4 săptămâni veți avea viață grea. Odată trecută prima lună, însă, puii respectivi vor deveni ceva mai mult decât niște simple pisici: un fel de oameni mici în trup și cu comportament de pisică, însă mult mai atașați de voi, părinții voștri, decât e, de pildă, un cățel. Și va merita fiecare minut și fiecare leu consumate 👌

Pentru orice alte îndrumări sau sfaturi, vă stăm la dispoziție oricând.

#ProtectWhatYouLove 💛

📷 ARCA

Sursa: Facebook ARCA

Mai jos gasiti si un video care va arata cum trebuie procedat in cazul micutilor:

 

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.