Prin formularul 230 de la ANAF, 2% din impozitul pe venitul din salarii al oricărui sibian se poate direcționa spre o asociație. Animal Life este o astfel de asociație, care la rândul ei își dedică întreaga activitate animalelor fără stăpân. ”Anul trecut am avut încasări de undeva la 10 mii de euro din aceste formulare. E principala noastră sursă de venit. Dacă nu ne facem treaba, se vede foarte serios în activitatea din anul viitor”, spune Andreea Roseti, vicepreședinte al Animal Life, invitată într-o emisiune Turnul Sfatului TV. Unde se duc banii? ”Pe lângă șantierul adăpostului, avem nevoie de foarte mulți bani pentru activitatea curentă. Avem un angajat, dar sunt și cheltuieli cu mașina, medicamente, operații, chiar pensiuni canine pentru că noi nu mai avem locuri, remorcă pentru transport cai, asta e ultima noastră achiziție”, spune Andreea Roseti.
”La noi e un fel de «buy-back»”
Adăpostul canin pe care Animal Life îl construiește va fi gata cel mai probabil în acest an. Dar noua construcția nu va îmbunătăți viața decât la o sută de animale. De restul depinde și de sibieni. ”Într-un an s-au dat spre adopție undeva la 200 de animale. Dacă înainte se dădeau mulți câini, acum sunt și foarte multe pisici. Nu știu de ce, au observat asta și medicii veterinari. Probabil că sunt mulți oameni care stau la bloc și atunci preferă să adopte mai curând o pisică decât un câine. În plus avem un departament foarte dedicat de «cat people»”, povestește vicepreședintele Animal Life. Doar că animalele sunt și returnate. ”Avem un formular în care oamenii își dau datele și ne sună dacă nu mai vor animalul. La noi e un fel de «buy-back», așa. Noi garantăm că dacă nu se înțeleg le luăm înapoi. De exemplu, iau o pisică și nu le plac că lasă păr. În această situație le luăm înapoi și o luăm de la capăt. Avem un program de gestionare a animalelor foarte elaborat, cu fotografii, cu multe povești și avem și o rubrică cu motivul returnării. Și acolo se poate trece «găini». Dacă apare acolo găini, atunci știm despre ce e vorba”, spune Andreea Roseti.
„Per totoal, s-a schimbat mentalitatea sibienilor. Ne civilizăm, cumva, încet dar sigur. (…) Noi stăm mai bine decât în alte părți ale țării, dar nu înseamnă că stăm bine. S-a văzut felul în care s-au desfășurat campaniile de sterilizare, dar acum începe să scadă efectul. Dacă am fi continuat cu sterilizările zilnice, la modul constant, atunci s-ar fi văzut până la un nivel bun.”
Întreaga emisiune poate fi vizionată aici: