Societatea civilă din Sibiu: „Vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi”

3 iunie 2016

Societatea civilă din Sibiu: „Vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi”

Într-o acțiune fără precedent deocamdată, nu mai puțin de nouă organizații non-guvernamentale locale au redactat o scrisoare deschisă pe tema spațiilor verzi din municipiul Sibiu.
Scrisoarea este adresată conducerii Primăriei municipiului Sibiu, a fost depusă în cursul zilei de ieri și include o listă amplă cu o parte din problemele constatate pe tema parcurilor și celorlalte spații verzi din oraș.

Cele nouă asociații care, prin intermediul conducerii lor, semnează apelul către administrația locală sunt Asociația Cu verdele-n SUS, Asociația Tură în natură Sibiu, Asociația ECO4EST, Asociația RE:mediu, Asociația PeDale, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV Secțiunea Sibiu, Asociația Animal Life, Asociația 2×2 și Clubul de Turism Montan Amicii Munților.

”Dorim să vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi din Municipiul Sibiu. Susținem cu tărie nevoia unei implicări mai serioase a instituției pe care o reprezentați în crearea unui mediu sănătos și verde pentru cetățenii acestui oraș”, scrisoare deschisă către Primăria Sibiu

De la lege pornire

Semnatarii apelului către Primărie pornesc în demersul lor de la prevederile Planului Urbanistic General al Sibiului, adoptat în 2011, dar invocă și prevederile unei ordonanțe de Guvern (114/2007), care obligă administrațiile locale la adoptarea unor măsuri care să asigure o suprafață de spații verzi echivalentă a 26 de mp/locuitor. La Sibiu, potrivit organizațiilor care semnează apelul, în 2008 fiecare sibian avea ”parte” de echivalentul a 16,4 mp de spații verzi.

Printre problemele care trebuie rezolvate cu prioritate, în opinia societății civile din Sibiu, se mai numără ”starea deficitară a spațiilor verzi existente, cu precădere în interiorul cartierelor de locuire colectivă”, ”nivelul de poluare local peste cotele admise”, ”deversările locale în apele care traversează orașul, cu precădere în Cibin, în dreptul cartierului Turnișor, dar și ”prezența unor depozite ilegale de deșeuri”.

Scrisoarea publică subliniază că, în Sibiu, spațiile verzi sunt distribuite neomogen, iar administrația locală nu are rezerve de teren care să poată fi folosite pentru amenajarea de noi parcuri.

Două răspunsuri

Semnatarii scrisorii cer și răspunsul la două întrebări punctuale. Prima face referire la problemele invocate și cer administrației locale să comunice care au fost rezolvate, chiar și parțial, până în prezent. Cea de-a doua solicitare face referire la PUG: asociațiile semnatare cer Primăriei să comunice care sunt proiectele în derulare pentru rezolvarea problemelor asumate prin Planul Urbanistic General.

Lista deficiențelor

În încheierea scrisorii, asociațiile în discuție anexează și o listă cu exemple de ”administrare deficitară a zonelor verzi”. Printre aceste exemple se numără și situații punctuale, cum ar fi cele două biserici din Turnișor, construite una lângă alta pe spațiul verde, în condițiile în care cartierul nu are un parc, dar și situația parcului Sub Arini, distrus ”în pași mărunți”.
Prin această scrisoare, semnatarii își declară opoziția și față de proiectul aqua-park-ului din Pădurea Dumbrava, care pădure – fiind parc natural – are un program de management ”insuficient elaborat pentru calitatea de arie protejată”, mai susțin semnatarii.

Citește mai jos scrisoarea deschisă a celor nouă asociații din Sibiu:

Către,
Primăria Municipiului Sibiu, Doamna Astrid Fodor


Stimată doamnă,

Dorim să vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi din Municipiul Sibiu. Susținem cu tărie nevoia unei implicări mai serioase a instituției pe care o reprezentați în crearea unui mediu sănătos și verde pentru cetățenii acestui oraș.

Problemele care trebuie adresate prioritar sunt:
– Deficitul semnificativ de spații verzi în raport cu numărul de locuitori (16,4 mp/ locuitor, 2008), față de cuantumul stabilit prin OUG 114/2007 de 26 mp/ locuitor.
– Starea deficitară a spațiilor verzi existente, cu precădere în interiorul cartierelor de locuire
colectivă.
– Nivelul de poluare local peste cotele admise. Exploatări și investiții care afectează calitatea mediului prin emisii și despăduriri.
– Deversările locale în apele care traversează orașul, cu precădere în Cibin, în dreptul cartierului Turnișor.
– Prezența unor depozite ilegale de deșeuri.
– Lipsa unui regim adecvat de protecție pentru unele zone care prezintă habitate naturale
valoroase.
– Ocuparea spațiilor verzi publice prin construcții.
– Lipsa rezervelor de teren aflate în proprietate publică pentru amenajarea de noi parcuri
– Distribuția neomogenă a spațiilor verzi în oraș (concentrate în jurul și în prelungirea pădurii
Dumbrava).
– Regimul juridic incert pentru unele spații verzi (unele aflate în proces de retrocedare).

Acestea se regăsesc în PUG-ul Sibiului aprobat HCL 165 / 28.04.2011, la capitolul 2.10.5 “Protecția mediului. Zone verzi.” din “Memoriul general”.

Vă rugăm să ne comunicați următoarele:
1. Care din problemele de mai sus considerați că au fost rezolvate pana in prezent? (chiar și parțial dacă este cazul)
2. Ce proiecte există în desfășurare referitor la problemele asumate prin PUG?

Câteva exemple de administrare deficitară a zonelor verzi din orașul nostru:

Zonele verzi din cartiere
– Distrugerea plantațiilor de aliniament prin toaletarea neadecvată a copacilor și tăierea lor. Cazuri: str. Avram Iancu, str. Hegel, Calea Dumbrăvii, zona Piața Cluj – strada Măgheranului.
– Spațiile verzi din jurul blocurilor sunt în mare măsură neamenajate.
– Biserica din Turnișor de pe strada Aleea Iasomiei care a fost construită pe un spațiu verde, iar în prezent sunt 2 biserici una lângă cealaltă pe acest spațiu public. Turnișorul este cartierul fără spații verzi! În loc să se amenajeze în ceasul al 13-lea măcar în jurul bisericii, pe terenul rămas liber, un parc, acesta este complet îngrădit și sunt plănuite construcții în acel perimetru.
– Pe strada Viitorului se află spațiu verde neamenajat. Este amenajat doar un mic parculeț din toată suprafața care se află și el foarte aproape de ghena de gunoi de la blocuri.
– Zona verde delimitată de strada 9 Mai și str. Constituției este neamenajată.

Parcuri
– Amenajarea neadecvată a parcurilor sau dispariția totală a unora.
– Parcul Gării, delimitat de străzile 9 Mai, Piața Gării, str. G-ral Magheru, str. Blănarilor, a fost distrus și s-au construit două clădiri: sediul BRD și un hotel (rămas în construcție de aproape 10 ani).
– În zona verde din Piața Prahovei, delimitată de străzile Aron Pumnul și Matei Millo, au fost construite 4 blocuri.
– În Parcul Cetății s-a diminuat suprafața parcului prin amenajarea unor parcări.
– În Parcul Astra a fost construită o fântână cu o suprafață mare betonată.
– În Parcul Reconstrucției, delimitat de str. Lungă, str. Reconstrucției, Str. Câmpului, a fost construit un hotel.
– În Parcul de la Dioda – Calea Dumbrăvii, unde a fost construit un complex financiar, înainte se afla un parc cu un tobogan în formă de elefant. Toți copiii din blocurile care-l înconjurau beneficiau de parc. Locuitorii au protestat dar au fost ignorați.

Parcul Sub Arini
– Distrugerea în pași mărunți a suprafeței existente a parcului.
– Proiect skatepark strada Bahluiului cu asfaltare (zona declarată de construit printr-o decizie suspectă).
– Pe strada Avrig a fost efectiv asfaltat parcul pe câteva sute de metri pătrați pentru a face o parcare unui bloc.
– Există un proiect de teren de sport în fața stadionului în derulare, cu afectarea unor arbori.
– Proiectul Bolta Rece, de asemenea cu afectarea unor arbori.

Malul Cibinului / Lunca Cibinului
– Sălciile de-a lungul râului Cibin sunt distruse în fiecare an sub pretextul toaletării
– Deversări ilegale în râu rareori pedepsite
– Poluare în locul reconstrucției naturale și a amenajării malului

Parcul Natural Pădurea Dumbrava
– Nerespectarea normelor de întreținere și protecție a ariei naturale protejate care corespunde categoriei IV UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). Program de management insuficient elaborat pentru calitatea de arie protejată în ceea ce privește: regimul vizitatorilor zonei în corelație cu obiectivele de conservare a valorilor naturale ale zonei; gospodărirea și protecția vegetației forestiere.
– Pădurea Dumbrava – proiect aqua park – total nepotrivit în această zonă, în mijlocul pădurii.
– Proiect blocuri, în perimetrul fostei fabrici de covoare.
– Hotel Hilton și casele din jur construite în contradicție cu nevoia prezervării mediului din aria protejată.

Prin scrisoarea de față ONG-urile semnatare își arată îngrijorarea cu privire la situația spațiilor verzi din Sibiu și vă rugăm să ne comunicați care sunt planurile și măsurile concrete asumate de Primăria Sibiu pentru soluționarea problemelor legate de spațiile verzi din orasul Sibiu.

Dorim ca răspunsul dumneavoastră precum și informațiile solicitate să ne fie transmise pe adresele de e-mail: verdelesus@gmail.com și info@turainnatura.ro.

Vă mulțumim!

Organizațiile semnatare:

Asociația Cu verdele-n SUS
Președinte, Andrei Șoroagă

Asociația Tură în natură Sibiu
Președinte, Mihai Proca

Asociația ECO4EST
Vicepreședinte, Cristina Pînzar

Asociația RE:mediu
Președinte, Daniel Țichindelean

Asociația PeDale
Președinte, Ioan Bebeșelea

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV Secțiunea Sibiu
Președinte, Marius Miclea

Asociația Animal Life
Vicepreședinte, Andreea Roseti

Asociația 2×2
Președinte, Mihai Șerban

Clubul de Turism Montan Amicii Munților
Vicepreședinte, Marian Bâtcău

Sursa: http://www.turnulsfatului.ro/2016/06/03/societatea-civila-din-sibiu-va-transmitem-ingrijorarea-noastra-ceea-ce-priveste-administrarea-spatiilor-verzi/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.