Sa cream un cadru pentru civilizatie!

28 aprilie 2016

Sa cream un cadru pentru civilizatie!

civilizatieSa cream un cadru pentru civilizatie!… usor de spus, destul de greu de infaptuit! Ne-am gandit destul de mult cum sa reactionam la anumite situatii, prin care ne dadeam seama ca pentru unii dintre noi – cei care ne “intalnim” pe pagina de facebook a Animal Life, este in cotinuare normal sa “ne lasam cainii sa se plimbe singuri pe strazi.” Fie ca era vorba de cate un mesaj primit sau de o sesizare a noastra despre caini aparent ingrijiti dar care se plimbau singuri pe strada, am primit in ultima perioada tot felul de raspunsuri. Unii care vroiau sa-i adopte direct de pe strada si altii care ne rugau sa-i luam in grija.

De curand exista si a treia categorie. Cea a stapanilor acestor caini care se plimba singuri pe strada, care vad anuntul dupa cateva zile si care nu in ultimul rand cer intr-un mod mai frumos sau mai putin…. frumos, sa le lasam cainii in pace pentru ca “(ei) isi fac plimbarea singuri, sunt destepti si stiu sa se intoarca singuri acasa[….]” Dragi stapani de caini “care isi fac singuri plimbarea” in primul rand un caine care este vazut singur pe strada nu vine si-ti spune “Stai linistit! Ma plimb doar, nu sunt abanadonat, nici pierdut!” Asa ca noi – cei care ii vedem – nu avem de unde sa stim situatia lui si nici nu o putem ghici. Daca dvs. puteti deosebi un caine “care-si face singur plimbarea” de unul pierdut sau de unul abandonat, va rugam sa ne informati si pe noi, pentru ca suntem dispusi sa invatam!

In al doilea rand nimeni nu contesta inteligenta cainilor dvs., dar dorim sa va informam asupra pericolelor la care ii expuneti prin increderea exacerbata in abilitatile lor. In fata unei masini care circula cu o viteza ridicata, cainele dvs. nu va sti sa se apere. Nu va face salturi “matrix-iene” pentru a se feri si nici nu se va opri ca sa se gandeasca “ohhh! Stai! S-ar putea sa ma calce masina, asa ca mai bine fac doi pasi inapoi!” Oricat de abil este prietenul patruped, va rugam sa luati in considerare faptul ca el, spre diferenta de oameni, nu se ghideaza dupa un fir logic al evenimentelor, ci dupa instinct! El va alerga absorbit de un miros ispititor, va alerga dupa pisica pana aceasta se va uita la el cocotata pe un gard si probabil va insoti primul caine cu care se imprieteneste, ajungand astfel in locuri necunoscute lui. Din 5 soferi grabiti, poate 4 vor frana la timp, insa al 5-lea s-ar putea sa spulbere viata companionului dvs.!

O alta problema pe care dorim s-o ridicam este faptul ca patrupedul dvs. poate fi furat. Cainii lasati singuri pe strada sunt deobicei caini prietenosi, care pot deveni o „prada” usoara, pentru un impatimit al rasei din care cainele dvs. face parte. …. si toate acestea doar pentru ca „isi face plimbarea singur, este destept si stie sa se intoarca singur acasa[….]”.

Apoi, am observat ca majoritatea cainilor care-si fac singuri plimbarea sunt necastrati! Bineinteles ca daca sunteti stapan de mascul, atunci toata responsabilitatea dvs. este asa….. o notiunea, pe care atunci cand o auziti va bufenste rasul, pentru ca “ ce ma intereseaza pe mine in care alta curte se vor naste in jur de 6-7 pui, care vor fi abandonati pe undeva, murind de foame, frig sau chinuiti?”. Apoi, daca sunteti stapan de femela in ziua in care veti vedea cu cati caini v-ati imbogatit, prin fatarea propriei catele “care-si face singura plimbarea”, veti pune mana pe tastatura si ne veti scrie disperati, sa va ajutam sa dati puii spre adoptie, ceea ce vom face cu drag, insa Ia intrebarea “dar va veti castra cateaua?”, raspunsul va fi “Nu! Va fata si la anul!”.
Si am dori sa ne oprim pret de cateva fraze si la urmatoarea problema: Cainele dvs. risca sa ajunga in adapostul public! De ce? Pentru ca un caine care hoinareste singur pe strazi este considerat un caine fara stapan! Pentru angajatii adapostului public (hingherii) nu conteaza nici ca este de rasa sau nu, nici ca este ingrijit sau nu si nici nu vor intreba cainele “Ai iesit la plimbare singur sau nu ai stapan?” Din pacate in adapostul public ajung catei cu stari diferite de sanatate, unele boli fiind contagioase, iar pana in momentul in care dvs. va veti recupera propriul caine din adpostul public, acesta poate sa fi contractat deja o boala cu care va lupta mult si bine sau care ii va curma viata si toate acestea doar pentru ca “si-a facut singur plimbarea, este destept si stie sa se intoarca singur acasa!”

Toti admiram tari precum Germania unde “nu sunt caini maidanezi, acolo nu umbla cainii asa de capul lor pe strada!”. Pana la momentul actual ar fi trebuit sa invatam si noi ce inseamna civilizatie, sa invatam ca un om are si drepturi, dar si OBLIGATII, atat fata de cei pe care ii are in grija cat si fata de intreaga societate!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.