Dragoste din impuls de Crăciun. A început luna abandonului animalelor de companie

5 decembrie 2019

Dragoste din impuls de Crăciun. A început luna abandonului animalelor de companie

cadouri-craciunDin păcate, consumatorism și cumpărăturile impulsive de Crăciun s-au extins și în ceea ce privește animalele de companie. „Un animal înseamnă o responsabilitate în plus” și nu ar trebui să fie un cadou care rămâne în familie doar o lună – două. Reprezentații Animal Life invită orice potențial cumpărător sau adoptator „să privească animalele ca pe ființe vii, care simt, gândesc și au nevoie de o viață potrivită speciei și nevoilor lor”.

Cea mai mare organizație pentru animale de companie din Marea Britanie, Dogs Trust, de sărbători folosește sloganul „Un câine este al tău pe viață, nu doar de Crăciun”. Alte organizații blochează adopțiile de sărbători pentru a evita „greșelile”. Toate aceste măsuri au fost luate pentru că animalele de companie au devenit parte din consumatorismul sărbătorilor.

Animal Life are un sistem de adopții strict, astfel încât numărul de adopții din considerente greșite să fie redus. „În ultimii ani am avut rar cazuri de animale returnate – alergii, probleme de comportament, situații neprevăzute – pentru că am încercat să alegem din start familii foarte responsabile care să conștientizeze că un câine sau o pisică presupun costuri și grijă timp de ani de zile. Politica noastră este oricum de a lua înapoi animalul respectiv oricare ar fi motivul returnării. Au fost însă câteva situații în care am preluat animale cumpărate din magazine sau de la crescători pentru că stăpânii au ales pe considerente estetice sau au făcut cadouri nepotrivite. Nu o dată însă aceste animale ajung în stradă sau în condiții improprii datorită aceleiași lipse de responsabilitate care a determinat și cumpărarea lor”, explică Andreea Roseti, președintele Asociației Animal Life.

 

testoasă-sibiu

Broscuțe la Grădina Zoologică

Broaștele țestoase sunt animalele de companie pentru care oamenii optează considerându-le mai ușor de îngrijit. Acestea își petrec majoritatea timpului într-un acvariu cu apă, pietre și alte decorațiuni, iar mâncarea nu este foarte scumpă. La început extrem de mică, când începe să crească nevoile ei devin din ce în ce mai mari. De asemenea, apa trebuie schimbată săptămânal și broscuța are nevoie de un duș. Din aceste motive, după câțiva ani, proprietarii decid să își abandoneze companioni cu carapace la Grădina Zoologică din Sibiu.

Din nefericire, la Grădina Zoologică nu sunt locuri pentru broscuțe. „În vechiul bazin al țestoaselor avem acum un crocodil, iar țestoasele au fost relocate într-un spațiu mai mic. În primul rând la grădina zoologică nu ar trebuie aduse animale, dar când putem îi ajutăm pe oamenii care ni se adresează. Momentan nu mai avem spațiu și nu avem ce face. A trebuit să îi refuzăm pe toți care au dorit să își aducă broscuța aici în ultima perioadă”, explică Marius Druncă, directorul Grădinii Zoologice din Sibiu. „Un animal de companie înseamnă o responsabilitate în plus”, adaugă el.

 

Ce este un animal de companie?

Conform reprezentațiilor Animal Life, un animal de companie ar trebui să fie un animal care se bucură de compania omului și care este domestic. „Nu susținem absolut deloc comerțul cu animale exotice, iar prezența aricilor, a veverițelor sau a diverselor păsărele și șopârle în vitrinele unor magazine specializate nu o considerăm normală”, subliniază Andreea Roseti. Aceste animale nu sunt obiecte, de multe ori ar trebui să trăiască în altă țară, în altă climă și în condiții de libertate. O viață într-un acvariu, căsuță, țarc sau într-o colivie, nu este viața pentru care acel animal este făcut.

Sursa: www.turnulsfatului.ro/2019/12/05/dragoste-din-impuls-de-craciun-a-inceput-luna-abandonului-animalelor-de-companie/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.