Dorim sa va amintim ca odata cu caldura a sosit si perioada de imperechere pentru patrupezii nostri. De aceea, acum, mai mult ca niciodata este important sa nu ii lasati sa isi faca plimbarile de unii singuri (acesta fiind recomandarea noastra generala, nu doar pentru aceasta perioada). Experienta noastra ne demonstreaza ca sursa principala de pui nedoriti o reprezinta curtile oamenilor care nu isi sterilizeaza animalele, iar acestea din urma pleaca in cautarea unui partener fie cu sau fara acordul stapanului. Multi dintre acesti stapani nu constientizeaza ca o plimbare a animalul lor nesterilizat va rezulta in numeroase alte generatii de pui ai nimanui.
Mai exista si categoria celor care nu sterilizeaza animalul fiindca acesta „oricum sta doar in curte” dar va asiguram ca un animal aflat in perioada de imperechere va face tot posibilul pentru a evada in cautarea unui partenere/a unei partenere.De asemenea, odata ajuns in strada, companionul dvs este expus la nenamurate pericole: pot ajunge sa fie batatuti de caini respectiv motani concurenti, pot fi loviti de masini, de oameni, sau pot fi oricand ridicati si dusi in adapostul primariei. Iar in cazul in care aveti e femela nesterilizata, mai mult ca sigur veti avea parte de niste puiuti care nu erau planficati si cel mai probabil nici doriti.
De aceea mesajul nostru pentru fiecare stapan de patruped este: luati toate masurile pentru ca aceste lucruri sa nu se intample. Cea mai importanta si cea mai eficienta masura o reprezinta STERILIZAREA, deoarece aceasta elimina motivatia principala a unui animal de a pleca de la casa lui, si anume dorinta de imperechere.
Beneficiile sterilizarii si mituri despre aceasta
SANATATEA LOR
- la femele elimina riscul de aparitie a mai multor boli fatale: piometrul, cancerul mamar, cancerul uterin si cancerul ovarian;
- la femele evita tulburari ca gestatia si lactatia falsa;
- la masculi elimina riscul aparitiei cancerului testicular.
CURATENIA CASEI
- motanii nesterilizati marcheaza teritoriul, mirosul fiind de nesuportat;
- catelele in calduri pot sangera si saptamani.
LINISTEA TUTUROR
- femela in calduri va atrage masculi competitori, „nunta” poate dura saptamani;
- pisica in calduri scoate sunete greu de suportat.
TEMPERAMENTUL
- mai ales la masculi care dupa 6 luni incep sa fie dominanti.
PENTRU COMUNITATE
- ajutati indirect animalele strazii, pentruca au mai multe sanse sa isi gaseasca stapan daca exista mmai putine animale fatate in gospodarii
FINANCIAR
- evitati afectiunbile de la pct. 1, economisind bani de tratamente si apoi pentru hrana si vaccinarea puilor.
Mituri
„nu sterilizez, sa fie si el barbat si ea mama” – Animalele nu au aceasta vointa, nu constientizeaza actul sexual ci actioneaza instictiv.
„am cui sa dau puii” – Oare propriatarul va tine animalul toata viata? Si daca e un propriatar bun, nu mai bine ar adopta un animal de pe strada care altfel ar muri?
„dupa sterilizare animalul se va ingrasa” – Fals! Daca mancarea se va administracorespunzator, cantitativ si calitativ, animalul nu se va ingrasa.
„dupa sterilizare animalul isi va schimba comportamentul” – Da, devine mai jucaus si sociabil, dar un paznic al curtii nu isi va uita misiunea si isi va pazi in continuare stapanul.
„femela trebuie sa faca pui macar o data” – Nu exista date stiintifice care sa confirme acest lucru.
„daca nu se reproduce femela face cancer” – Flas! Femelele nesterilizate au sanse mai mari de pioetru si alte afectiuni.
„anestezia scurteaza viata animalului” – Sarcina solicita mai mult organismului animalelor decat o anestezie singulara.