La ce sa te astepti cand adopti un catel

18 February 2020

La ce sa te astepti cand adopti un catel

86631288_1223921574469240_5176974710390390784_nVreti sa adoptati un catel? Felicitari! 🙂

Iata cateva sfaturi utile in ingrijirea lui:

Trebuie sa pregatiti mediul pentru noul membru al familiei, sa alegeti un loc de dormit, unul de luat masa si altul pentru pad absorbant (in cazul in care este pui). Daca sunt locuri in casa unde nu doriti sa aiba acces animalutul trebuie stabilite de la inceput si mentinute ferm, pentru ca daca atunci cand e pui il lasati numai putin, cand e adult nu veti mai putea sa il limitati;

Trebuie sa achizitionati cateva lucrusoare pentru noul venit: boluri pentru apa si mancare, mancare (adecvata varstei), cateva jucarii, un patut, pad-uri absorbante (in cazul puiutilor), sampon special pentru catei. In petshop-uri sau magazine veti gasi o gama variata de accesorii pentru animalute, alegeti intotdeauna ceva sigur pentru ei (jucarii care nu se pot rupe usor, boluri care nu se sparg, patut rezistent), dar si convenabil pentru dumneavoastra. Noi recomandam Magazinul de Fapte Bune (Avram Iancu nr. 12).

Dupa prima zi de acomodare ar fi foarte indicat sa va prezentati cu animalutul la medic pentru un examen clinic si o prima deparazitare. Medicul ii va face un carnet de sanatate unde va trece atat datele stapanului cat si ale animalutului, prima deparazitare si data pentru urmatoarea vizita.

Trebuie sa respecti cu strictete sfatul medicului si sa duceti pana la capat schema de deparazitare si vaccinare a animalutului. Se fac 2 deparazitari la o distanta de 10-14 zile, iar mai apoi cand animalutul nu mai are paraziti interni (de regula puiutii au paraziti interni si sunt absolut necesare deparazitari repetate pentru a elimina atat parazitii cat si ouale lor) urmeaza primul vaccin si la perioade definite de timp urmatoarele. Dupa ce schema initiala de vaccinare si deparazitare este completa, trebuie refacute deparazitari interne la fiecare 3 luni si externe lunar (exista insa pe langa pipeta de deparazitare cu frecventa lunara si pastilute sau zgarzi cu actiune mai indelungata) si vaccinare anuala.

Foarte important sa stiti ca atunci cand catelul primeste vaccinul antirabic trebuie implantat si microcipul sub piele. Acest microcip contine un numar unic de identificare, un fel de CNP, iar pe baza lui va fi inregistrat intr-un registru unic de evidenta-RECS, cu datele personale alea stapanului. Microcipul este obligatoriu prin lege!

Este foarte indicat si util, in caz de pierdere, catelul sa poarte la gat o zgardita cu medalion inscriptionat cu numele si numarul de telefon, chiar si adresa, astfel va fi mult mai usor sa ajunga acasa in cazul in care este pierdut sau fuge din curte. Asta pe langa microcip, care poate fi verificat in orice cabinet medical, gratuit.

Sa povestim un pic de mancare. O sa fiti tentat sa ii dati micului cersetor orice de la masa, dar nu o faceti, rezistati. Sunt doua motive foarte importante pentru care e bine sa rezistati: sanatatea animalului, al carui sistem digestiv nu e conceput sa digere ceea ce mancam noi, anumite alimente fiind chiar toxice pentru el si linistea dumneavoastra, odata ce il invatati sa fie servit cu mancare in timpul mesei sa nu credeti ca veti mai putea sa il dezobisnuiti.

In cazul puiuilor este foarte important sa fie scos la plimbare doar dupa imunizare, la doua saptamani dupa ultimul vaccin, iar pentru asta veti avea nevoie de un ham si o lesa. Zic ham pentru ca e mai indicat la puiuti, e mai sigur in ham, iar pe masura ce creste poate fi schimbat cu zgarda. Lesa o puteti alege fixa sau retractabila, in functie de cata libertate vreti sa oferiti. Pentru a evita orice neplacere, pierderea, deranjarea trecatorilor, este indicat ca tot timpul sa fie plimbat cu lesa.

Tot in cazul puiutilor, dupa ce a crescut si iese la plimbare, va invata ca e mai bine pentru toata lumea sa isi faca nevoile afara, asta pe langa dorinta de a anunta alte patrupede ca a trecut pe acolo.

Este absolut necesar sa fiti dotat cu punguta pentru a strange mizeria pe care o lasa, asa este etic si igienic si cu siguranta ca nimanui nu-i place sa calce in mizeria lui, chiar daca se zice ca poarta noroc. Daca toata lumea ar strange fecalele animalelor lor ar scadea considerabil riscul de transmitere al parazitilor si bolilor specifice patrupedelor.

Socializarea, este si ea foarte importanta. Catelul este un animal sociabil, trebuie lasat sa se miroase cu alti catei sa isi manifeste bucuria, dorinta de joaca, dar trebuie intrebati si stapanii celorlalti catei inainte de a-i lasa pentru ca si printre ei, ca si printre noi, sunt indivizi fara chef de joaca. De regula cainii isi stabilesc intre ei ierarhiile, singuri fara sa intervenim, trebuie lasati si observati, doar in situatii care o impun se intervine.

Poate aveti copil sau mergeti cu animalutul la prieteni care au copii, aici trebuie facuta educatie in paralel. Niciodata nu trebuie lasat un copil sa chinuie animalul, chiar daca pare o joaca si animalul este foarte docil. Copiii trebuie invatati sa mangaie frumos sa se joace fara sa bruscheze, sa nu stranga, sa nu traga animalutul de par, de coada, de mustati. Ar fi bine sa fie supravegheati si atentionati atat copiii cat si animalele pentru a invata sa convietuiasaca frumos. Intr-o familie cu copii, animalutul va fi intodeauna cel mai atasat de cei mici, sunt prieteni si companioni de incredere ii ajuta mult la socializare, responsabilizare, dar ii si feresc de alergii (spun studiile, nu doar noi).

Catelul a crescut, sau poate erau deja adult cand a ajuns in familia dumneavoastra, este absolut indicat (ba chiar obligatoriu prin lege daca nu detine pedigree) sa il sterilizati. Ultimele studii arata ca sterilizarea femelelor este indicate inaintea primului ciclu de calduri, noi va recomandam sa luati decizia impreuna cu medical veterinar, dar e bine ca aceasta decizie sa fie luata mai devreme, decat cand este prea tarziu. Cu siguranta daca ati adoptat un animal stiti deja cate animale sunt in cautarea unui stapan si nu veti dori sa aveti pui, foarte bine v-ati gandit si noi plusam si va spunem ca sterilizarea/castrarea nu doar ca ii protejeaza de anumite boli, dar le prelungeste si viata.

Daca ati fost prea topit dupa animalut si incepe sa fie el seful, ar fi indicat sa incercati cateva sedinte de dresaj. Stim, se poate intampla, cand te uiti la el vezi un botic umed si niste ochi rugatori poti fi tentat sa il lasi sa faca ce vrea, dar puiutul de 5 kg poate ajunge un adult de 50 kg si atunci micile prostioare devin mari pagube, asa ca putina educatie se impune.

Se poate intampla sa se imbolnaveasca pe parcursul vietii, nu asteptati sfaturi pe internet, mergeti intodeauna la medic si urmati sfaturile acestuia cu strictete. Un medic va putea sa il consulte, sa ii faca analize, investigatii, pe care “cunsocatorii” de pe internet nu le pot face si atunci riscati sa dati tratamente dupa ureche si sa faceti mai mult rau decat bine.

In concluzie, daca decizia este luata, casa pregatita, adoptatorul pregatit psihic, financiar, cu timp si pasii de mai sus asumati, va asteapta o viata minunata impreuna! Cu cat veti petrece mai mult timp impreuna cu atat va fi mai mic nivelul de stress iar dumneavoastra mai fericit.

Happy dog, happy life 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.