Annual Report 2017 – A year of accomplishments

Raport Anual 2017 – Animal Lfe Sibiu – PDF

INTRODUCERE: câteva date despre Animal Life

ANIMAL LIFE ESTE O ORGANIZAŢIE NON-PROFIT, FONDATĂ ÎN 2006, AI CĂREI MEMBRI SUNT VOLUNTARI ADUŞI ÎMPREUNĂ DE DRAGOSTEA FAŢĂ DE ANIMALE ȘI NATURĂ.
Despre echipa, misiunea și modul de organizare și finanțare vă puteți informa pe www.animallife.ro. Tot aici se regăsește o listă a sponsorilor și partenerilor asociației care fac posibilă viața Animal Life.
Bilanțurile contabile ale asociației sunt informații publice și pot fi consultate pe site-ul ministerului de resort.
Mai jos găsiți detalii despre activitățile pe care le-am avut în anul 2017.
Vă mulțumim pentru tot sprijinul!

Activitățile Animal Life în anul 2017:

a. Gestionare și ajutor pentru animale de companie și animale de fermă
Acesta a devenit domeniul nostru principal de activitate, iar gestionarea câinilor și a pisicilor fără stăpân preocuparea noastră zilnică. Ne dorim o țară fără animale abandonate și chinuite, iar acestea sunt măsurile noastre:

• preluarea, cazarea, sterilizarea, vaccinarea animalelor abandonate până pot fi plasate în familii.
• promovarea adopțiilor animalelor de companie în detrimentul cumpărării.
• sterilizarea și tratarea animalelor de companie pentru persoanele care nu își pot permite aceste intervenții.
• prevenirea abandonului și a cruzimii față de animale prin campanii de conștientizare și educație în grădinițe și școli.
• colaborarea cu adăpostul public pentru promovarea adopțiilor și evitarea eutanasierii câinilor sănătoși.
• intervenții în cazuri de accidente prin salvarea, preluarea, tratarea animalelor.
• urmărirea proiectelor legislative pentru asigurarea unei direcții corecte privind gestionarea animalelor fără stăpân.
• consultări cu autoritățile competente pentru o gestionare optimă a animalelor de companie (ANSVSA, Primăria Sibiu, Poliția Sibiu).
• Derularea de programe de educație în școli și grădinițe prin proiectele “Piticii de azi, voinicii de mâine” (2016), “Școlarii de azi, voinicii de mâine” (2017) cofinanțate de Primăria Sibiu prin Conslilul Local Sibiu, pe Agenda comunității 2017.
• Promovarea valorilor în care credem: empatia față de animale, modul corect de a relaționa cu ele și comportamentul corect în natură. Exemple: Proiectul Orășelul Animalelor, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Consiliul Local Sibiu pe Agenda comunității 2017, Maratonul Sibiului și Duathlon Challenge unde punem abilitățile noastre fizice în slujba proiectelor în care credem.

b. Salvarea animalelor sălbatice
Intervenim în situații de urgență pentru preluarea de animale sălbatice și beneficiem de colaborarea cu alte organizații specializate pentru know-how.

În ultimii ani am intervenit pentru salvarea unui număr tot mai mare de păsări cărora am reușit să le oferim șanse bune de tratament și returnare în teritoriu datorită Asociației Prietenii Berzelor Cristian.

c. Plantări, ecologizări
Împreună cu prietenii de la Verdele-n Sus, Tășuleasa Social, Let’s do it Romania, ne implicăm în fiecare an în toate proiectele de ecologizare sau plantare de copaci în județul nostru.

d. Lobby, conștiință socială
Ne dorim o generație de români responsabili, atenți la mediul în care trăiesc și care să aibă curajul să își exprime punctul de vedere chiar și în stradă dacă este cazul. Flash-moburi sau demonstrații anti fracking, nu ne este teamă să ne spunem punctul de vedere și să susținem ideile în care credem.

e. Campanii de educație
Credem că educația este sigura șansă de a schimba lucrurile în bine pe termen lung. Doar cu o generație de copii responsabili și empatici putem să sperăm la o țară echilibrată, unde natura și animalele sunt prețuite și protejate.

 

2. ADĂPOSTUL ANIMAL LIFE

După câțiva ani grei în care am adunat leu cu leu banii pentru continuarea construcției, iată-ne acum la sfârșit de drum:
ÎN DECURSUL LUI 2017 ADĂPOSTUL A FOST FINALIZAT ÎN PROPORȚIE DE 90%, URMÂND CA DESCHIDEREA SĂ AIBĂ LOC ÎN LUNA IANUARIE 2018.

Nu am fi reușit finalizarea acestui imens proiect fără ajutorul unor prieteni extraordinari:
– Nicola Lehmann cu asociația Streunerhilfe International
– Marianne Brass cu Freie Tierhilfe
– Marion Kellberger cu Vilshofener Hunderettung und Tiertafel
– Aurelia Heilwagen
– Barbara Maluck
și mulți alții cărora le vom dedica o secțiune separată.
4
Adăpostul va funcționa ca un centru de plasament în care animalele sunt cazate în cele mai bune condiții până la adopție. Adiacent, va dispune de un mic cabinet medical cu spațiu de cazare a cazurilor grave.

Clădirile gândite de noi nu ne vor ajuta doar să cazăm animalele din grija noastră. Aici va fi locul în care putem efectua tratamente medicale și în special sterilizările pe care noi le oferim gratuit celor care le solicită.

Mai mult decât atât, adăpostul nostru va deveni locul în care persoanele dornice să ne ajute pot veni la întâlnirea cu noi și cu protejații noștri. Vom putea în sfârșit să avem un program clar de socializare a cățeilor, vom putea organiza activități cu copii și familii, iar potențialii sponsori pot vedea foarte clar unde ajunge ajutorul lor.

De îndată ce deschidem noul adăpost vom avea nevoie în continuare de sprijinul tuturor celor care iubesc animalele pentru a-I asigura o activitate neîntreruptă și în cele mai bune condiții.

 

3. ACTIVITATE CURENTĂ STERILIZĂRI – INTERVENȚII – ADOPȚII

Anul 2017 a fost cu atât mai greu cu cât activitatea noastră curentă a trebuit desfășurată în paralel cu eforturile de a finaliza adăpostul.
CU TOATE ACESTEA AM ÎNCERCAT SĂ DEPĂȘIM REZULTATELE ANULUI TRECUT ȘI SĂ CREȘTEM NUMĂRUL DE ANIMALE AJUTATE.

2016 2017
Categorie Câini Pisici Câini Pisici
Animale preluate 250 206 237 196
Animale decedate 20 25 17 34
Animale adoptate 147 153 195 157
Animale castrate 317 188 354 414
Total activitati 734 572 803 801
+9.40% +40.03%

Pentru înțelegerea mai bună a statisticilor trebuie menționate următoarele:

1. În cazul deceselor este vorba în majoritatea cazurilor despre animale care au fost victime ale traficului rutier, animale bolnave în stare terminală sau pui separați de mame, imediat după naștere, animale care nu au mai putut fi salvate. În anumite cazuri grave, când afecțiunile sau rănile au fost considerate incompatibile cu viața s-a luat decizia eutanasiei împreună cu medicul veterinar.

2. Motivul pentru care nu se pot face calcule matematice exacte în categoriile statisticii este că în fiecare an se intră cu un număr de animale iar adopțiile, castrările sau decesele anului precedent se regăsesc în anul curent.

3. O mare parte a sterilizărilor s-a desfășurat în cadrul campaniei anuale de sterilizare (vezi mai jos la capitolul Evenimente).

Precizare importantă:
Animal Life nu eutanasiază animale sănătoase și nu are perioadă limită de cazare a animalelor (adică niciun animal nu este eutanasiat din cauză că a depășit o anumită limită de timp până la care nu a fost adoptat).

 

STERILIZĂRI

Și în 2017 am continuat programul de sterilizări finanțat de Asociația Vilshofener Hunderettung und Tiertafel în cadrul căruia sunt sterilizați 15 câini pe lună, dar am reușit să începem din luna aprilie un program de castrat pisici finanțat exclusive de noi, în care castrăm cca 10 pisici / lună în funcție de fondurile pe care le avem.

Animalele castrate sunt atât dintre cele preluate de asociație cât și ale persoanelor care apelează la noi pentru că nu își pot permite o atfel de intervenție pentru animalele proprii. Aceste persoane sunt ajutate prin plata integrală sau parțială a intervenției de către asociație.

Departamentul pisici a reușit intervenții de success în câteva colonii din oraș chiar dacă au avut loc evenimente neplăcute în care persoane în vârstă din zonă au atacat voluntarii și au deteriorate cuști de transport.

Încercăm să creștem numărul animalelor sterilizate de la un an la altul fiind convinși că aceasta este singura metodă de a contribui la reducerea animalelor abandonate și automat a suferinței.
Ca și anul trecut am organizat o campanie de o săptămână de castrări gratuite pentru câini și pisici despre care puteți citi mai jos (vezi capitolul Evenimente).

 

INTERVENȚII

2017 a fost un an greu, nu doar datorită problemelor financiare ci și datorită numeroaselor intervenții în cazuri grave. Din păcate lipsa personalului face ca rareori să putem documenta cum se cuvine aceste situații. Menționăm că suntem solicitați pentru a interveni chiar și de către Jandarmeria Sibiu, Poliția Locală Sibiu sau Primăria Sibiu.

Una dintre cele mai elaborate intervenții în 2017 a avut loc la începutul anului, când am apelat la profesioniștii Dr. Ovidiu Rosu și Dr. Iulia Melea din echipa de intervenție Vier Pfoten România.

Am primit un apel dintr-un sat din apropierea Sibiului despre un cațel și un ponei sălbăticiți, ambii cu lanțuri încastrate în gât care nu au putut fi prinși pentru a fi eliberați și a căror stare ajunsese critică. Cu ajutorul localnicilor inimoși am reușit identificarea animalelor, tranchilizarea lor, îndepărtarea sforii încastrate la cățel și a lanțului la ponei, curățarea și tratarea ranilor și astfel salvarea acestora.
ponei
Alte intervenții s-au referit la animale abandonate sau neglijate, ca și cazul acestor cai a căror viață a fost în pericol dar care au și periclitat viețile oamenilor intrând în mijlocul unei intersecții din oraș în plin vârf de trafic.

Caii au fost preluați și cazați de Animal Life la rugămintea Poliției Locale fiind revendicați de stăpân după 48 de ore.
cai-AL

 

O altă intervenție a fost salvarea și preluarea lui Mișu, mânzul a cărui poveste încâlcită probabil nu o vom afla niciodată.
Acum este îngrijit împreună cu Prietenii Berzelor.
cai2-AL

 

Multe alte intervenții s-au referit la câini căzuți în gropi sau pui de păsări abandonați de părinți (în cazul acestora din urmă am putut din nou conta pe experții de la Prietenii Berzelor din Cristian).
pui-de-catei-si-pasari

 

Închiderea unui adăpost cu condiții improprii s-a numărat de asemenea între intervențiile anului trecut. Câteva zeci de câini au fost preluați, tratați, castrați și apoi dați spre adopție sau revendicați de stăpâni.
Din păcate datorită lipsei carantinei și a îngrijirii din locația respectivă nu au putut fi salvați toți. Imaginile grafice ne împiedică să arătăm mai mult.
adapost-avrig

 

Taria a căzut în smoală dar s-a refăcut 100% după multe luni de îngrijire și a fost adoptată în Germania!
taria

 

Fire Fly a fost gasită când nu mai avea puterea să se ridice de sub mașini din cauza unei infecții cu viermi care și-au creat canale pe sub pielea ei în tot corpul. Era atât de înfometată și subdezvoltată încât, când mânca, chiar și porții foarte mici, făcea stop cardiorespirator. În urma tratamentului de lungă durată și voinței ei de a lupta, Fire Fly s-a recuperat complet și trăiește astăzi fericită în familia ei adoptivă.
firefly-colaj

 

TRATAMENTE ȘI VACCINĂRI
trat-vaccinari
Animal Life nu se ocupă doar de animalele preluate, ci oferă ajutor unui număr foarte mare de persoane care apelează la organizația noastră, pentru animalele pe care le au în grijă. Solicitările sunt diverse și se referă atât la animale cât și la persoane. Astfel, oferim sterilizări gratuite a animalelor de companie pentru persoanele care nu își pot permite aceasta, la fel și în cazul tratamentelor și al vaccinurilor.
Din păcate ne-am confruntat cu situații în care anumite persoane au profitat de bunăvoința noastră și a medicilor cu care colaborăm și ne-am văzut în imposibilitatea de a controla acest fenomen.

Soluția am găsit-o abia spre sfârșitul anului, printr-un sistem de SMS în care persoana care apelează la sprijinul nostru și care beneficiază de gratuitate din partea asociației trebuie să prezinte un SMS de confirmare medicului veterinar.

Realitățile lumii în care trăim ne fac să ne adaptăm la situațiile noi care apar în fiecare zi. De asemenea apelăm la clinici din București, Cluj Deva sau Brașov acolo unde situațiile disperate nu pot fi rezolvate în Sibiu.

 

ADOPȚII
În cazul adopțiilor vorbim despre adopții locale, internaționale și adopții la distanță.

Adopțiile locale se fac pe bază de:
chestionar de adopție – pe care viitorul adoptator trebuie să îl completeze pentru a ne ajuta în alegerea animalului potrivit
formular de adopție – prin care adoptatorul își asumă responsabilitatea pentru animal și de asemenea ne permite verificarea acestuia
vizită la domiciliul adoptatorului – pentru a ne asigura de veridicitatea datelor din chestionar.

Am optat pentru a da animale spre adopție doar în județul Sibiu datorită dorinței noastre de a ne asigura că putem verifica familiile care adoptă de la noi. Sunt rare cazurile în care animalele noastre pleacă în țară, excepții făcând cazurile în care persoanele în cauză au recomandări bune sau sunt cunoscute.

Pe paginile Facebook dedicate ale asociației se promovează de asemenea un număr foarte mare de animale care nu sunt preluate de asociație (cele cu mențiunea MESAJ PRIMIT), cu scopul de a ajuta orice animal să își găsească o familie. Animalele care ajung să fie astfel adoptate nu se regăsesc în statisticile noastre și reprezintă un număr semnificativ.

Adopțiile internaționale
Adopțiile internaționale se desfășoară DOAR prin intermediul asociațiilor partenere sau alte asociații verificate și autorizate.

Toate animalele oferite spre adopție prin asociația noastră, întrunesc toate condițiile legale, inclusiv certificate TRACES.
Folosim doar transportatori autorizați.

Asociații partenere:
– Streunerhilfe International, Germania: http://www.streunerhilfe-nordgriechenland.de/
– Freie Tierhilfe, Germania: http://www.freietierhilfe.de/
– Vilshofener Hunderettung und Tiertafel, Germania: https://www.hunderettung-tiertafel.eu/index.php

Alte parteneriate cu asociații care ne susțin cu fonduri și materiale:
– Grossenhainer Tierschutzverein, Germania: – http://www.grossenhain-tierschutzverein.de/
– Friends of Homeless Dogs, Finlanda: – http://www.koirienystavat.com/en/home

Adopții la distanță
Adopția la distanță este un concept care ne ajută să întreținem animalele greu adoptabile sau foarte bătrâne care rămân ani de zile în grija noastră.
Persoanele care nu au timpul sau spațiul necesar unei adopții reale, pot deveni părintele adoptiv al unui animal despre care primesc regulat informații, filme și poze și îl pot vizita.

Adoptatorul la distanță plătește suma de 40 lei/lună pentru a contribui la întreținerea protejatului lor.

 

PROIECTE DE SUFLET CARE SĂ NU SE REFERĂ DOAR LA ANIMALE
HildeBunica noastră, dna Hilde, a trecut cu bine anul, în ciuda unor probleme de sănătate.

Din fericire între membrii și voluntarii noștri se numără un cuplu de medici tineri și cu inimă mare, care se asigură că bunicii nu îi lipsește nimic și controalele la spital sunt făcute ori de câte ori este nevoie.
Mulțumim familia Ciubotaru, Ștefan și Georgiana!

Mulțumim de asemenea colegei noastre Adina Durcău care, în ciuda programului încărcat nu pierde niciuna dintre zilele dedicate bunicii și o ajută în gospodărie.

 

4. EVENIMENTE, STRÂNGERI DE FONDURI, CONFERINȚE, PROIECTE

MARATONUL INTERNAȚIONAL SIBIU 2017 (MAI 2017)

maratonSemimaratonul Sibiului, organizat deja din 2012 de Fundația Comunitară s-a transformat în acest an în maraton, cu și mai mulți participanți, cu și mai mulți susținători și cu și mai multă energie bună care crește de la an la an ca niciun alt eveniment al orașului.

Anul acesta ne-am calificat din nou alături de alte 20 de organizații și grupuri de inițiativă cu proiectul nostru pentru finanțarea campaniei de castrări gratuite (pe care o vom prezenta mai jos).

Din nou am avut-o pe draga noastră Maria care a strâns o sumă fabuloasă pentru proiectul nostru. Dar nu doar ei trebuie să îi mulțumim pentru faptul că s-au realizat 100 % fondurile necesare campaniei, ci și celorlalți colegi, prieteni și necunoscuți care și-au dat sufletul pentru noi! A fost din nou una dintre acele zile magice în care un oraș întreg respire în același ritm, în care mii de oameni se reunesc doar pentru a face bine.

Pentru noi maratonul a însemnat din nou recăpătarea încrederii în oamenii și realizarea că avem prieteni extraordinari. În cifre acest lucru se traduce mai pragmatic astfel: un număr record de 183 alergători de totate vârstele, și suma de 48,683 lei!

Informații despre Maratonul Internațional Sibiu găsiți aici:
http://maratonsibiu.ro/concept-semimaraton-sibiu/
iar lista cu alergători și susținători aici
http://maratonsibiu.ro/campanie-de-sterilizari-gratuitecaini-si-pisici-6895/

 

SIBIU CHALLENGE 2017 – HAIDEȚI SĂ CUNOAȘTEȚI ANIMAL LIFE (IUNIE 2017)
sibiu-challange
Și în acest an ne-am luat animăluțele și am plecat în parcul Sub Arini pentru a întâlni cât mai multe persoane dornice să ne cunoască.
Faptul că petrecem o zi întreagă în parc, alături de oameni care practică toate sporturile posibile, este un bun prilej de socializare pentru animalele noastre dar și pentru noi: putem răspunde întrebărilor despre activitatea noastră, putem cunoaște noi adoptatori și voluntari luând parte astfel la viața comunității noastre.

 

CAMPANIA DE CASTRĂRI DIN ȘURA MICA ÎN COLABORARE CU ECHIPA DR. IRINA CORBU DE LA FUNDAȚIA VISUL LUANEI (31 IULIE – 05 AUGUST)
campanie-sterilizari
La începutul anului ne-am hotărât că experiență campaniei de castrari gratuite de anul trecut este una pe care dorim s-o repetăm. Așa că ne-am luat temerile, neajunsurile, semnele de întrebare și lipsa de timp, le-am închis într-un borcan și le-am aruncat undeva departe, pentru că pe partea cealaltă a balanței erau oameni mai fericiți, animale care nu mai sufereau și per total o societate mai sănătoasă, lucruri pentru care am considerat că merită să luptăm de fiecare dată!

Anul acesta au fost castrate în total 426 de animale din care 174 de câini și 252 de pisici, și pentru că am învățat de anul trecut cum trebuie calculat numărul efectiv al animalelor care nu vor mai suferi din diversele cauze posibile, o să prezentăm calculul aici:

174 (câini castrați) x 2 (perioade de împerechere/an) x 6 (media puilor / fătare) = 2088 pui câine

252 (pisici castrate) x 2 (perioade de împerechere/an) x 4 (media puilor / fătare) = 2016 pui pisică

Adică un total 4.104 animale care nu vor mai ajunge să trăiască chinuite doar într-un singur an!

Poveștile acestei campanii sunt unele pe cât de nostime, pe atât de triste; de la voluntari ai asociațieicare mergeau noaptea la capturat pisici în vederea castarii și care au ajuns într-un final să fie fugăriți, hatuiti și loviți de “doamne” vârstnice, eterne prietene ale coloniilor de pisci, până la un băiețel, care a venit fără programare la Campania de castrari cu cățelușa lui tinerică, care în loc de zgarda și lesă avea o ață, spunându-ne că dacă nu castrăm cățeaua, mama lui urmează s-o arunce în stradă.

campanie-sterilizari2

De asemenea nu putem uita o cățelușă blândă și foarte frumoasă, legată într-un lanț, care primea doar apă și mâncare, fără a avea însă parte de cel puțin o mângâiere și care în timpul campaniei de castrari a avut probabil cele mai fericite momente din viața ei, motiv pentru care ne împărțea pupici cu fiecare ocazie, sau pe Lână – cățelușa de câmp -, care după o viață chinuită și îndurerată a ajuns în grijă asociației.

Au fost 7 zile în care ne-am încăpățânat să mutăm munții din loc, în care am fost din nou zgâriați, mușcați, ne-am lovit și învinețit în așa fel încât nu mai puteam sta în picioare. Ne-am odihnit pe “fast forward” și am muncit până când seara adormeam pe scaun; ne-am târât pe burtă pentru a prinde animale din anumite curți, am avut tăieturi până în carne, din cauza cărora am ajuns să numim antibioticul leitmotivul acelor zile și am condus într-atât, încât ne-am antrenat involuntar pentru un raliu de anduranță.

Însă, în tot acest timp, am avut alături de noi cei mai frumoși oameni pe care ni-i puteam dori, iar datorită lor, toate treceau cu un zâmbet și o vorbă bună! Mulțumim Fundaţia Visul Luanei pentru colaborare!

Mulțumim Dr. Vet. Irina Corbu pentru prezența, munca, înțelegerea, implicarea, deschiderea, susținerea și spiritul deosebit, pe care le-ai adus cu tine! Este o adevărată bucurie să cunoaștem astfel de oameni!

Mulțumim echipei de veterinari, veterinari în formare și tehnicieni veterinari: Iulia, Anca, Alexandra, Cristina și Sabina, pentru timpul și munca voastră! Sunteți minunate!

Mulțumim (din nou) Primăria Șura Mică, în special dlui. Primar Valentin Ristea pentru locația generoasă pusă la dispoziție, încrederea și sprijinul alocat!

Mulțumim asociațiilor noastre partenere Freie Tierhilfe.de, Streunerhilfe Internațional, Vilshofener Hunderettung und Tiertafel e.V., Helficus – Die Sachspenden-Sammelstelle für den Tierschutz și Schűlerfirma-Schűler helfen Tiere pentru donații și strângerea de fonduri.

De asemenea mulțumim persoanelor private din Germania care au donat personal sau prin intermediul acestor asociații! Datorită acestor oameni minunați castrarile au putut fi oferite gratuit!

Mulțumim persoanelor minunate care au ales să-și dea suflul (la propriu!) în timpul Maratonul Internațional Sibiu 2017, pentru a strânge fonduri pentru Campania de Castrări Gratuite! În special îi mulțumim colegei noastre Maria Cismaru, care a adunat prin intermediul acestui eveniment jumătate din suma necesară. Datorită vouă lucrurile frumoase se întâmplă!

Aici găsiți lista cu alergători, dar și cu susținători http://maratonsibiu.ro/campanie-de-sterilizări-gratuite-câini-și-pisici-6895/

Mulțumim voluntarilor extraordinari de pe perioada campaniei:
Dna. Adriana – recepție animăluțe, Amalia și Diana – asistență în timpul operației, Super- Mega Voluntarilor prezenți la trezirea din narcoză, efectuare deparazitare externă animale și scurtat gheruțe, Iaryna – dezinfecție cuști, curățenie și ajutor în toate colțurile, Dna. Adriana Constantin și Dna. Adriana Moscicki – pentru mâncarea delicioasă gătită pentru întreaga echipă, pentru ziua de sâmbătă și duminică, colega noastră Larisa – pentru prăjituri care au fost o adevărată bucurie pentru papilele noastre gustative.

Mulțumim din suflet celor care ne sunt colegi, prieteni și alături de care formăm o mică familie: ei s-au ocupat de telefoane, postări, capturari, transmitere de informații, curățenia de final de zi, transport animale înapoi la stăpâni, menținerea activităților zilnice ale asociației, reparații și orice a fost nevoie!

Într-o bună zi ne vom vedea cu toții visul împlinit, până atunci nu putem decât să fim prezenți și activi!

Pentru că “printre altele, viitorului îi sunt necesari oameni de viitor”! (V. Ghica)

 

ORĂȘELUL ANIMALELOR, UN PROIECT COFINANȚAT DE PRIMĂRIA SIBIU PRIN CONSILIUL LOCAL SIBIU, AGENDA COMUNITĂȚII 2017 (AUGUST 2017)
oraselul-aninmalelor
Cineva spunea că nu poți iubi sau proteja ceva ce nu cunoști. În acest spirit, credem cu tărie că oamenii trebuie să cunoască și să înțeleagă animalele pentru a le putea iubi și respecta.

Ne dorim o generație de oameni în adevăratul sens al cuvântului, iar asta ne motivează în munca noastră. Orașelul nostru a găzduit în parcul Sub Arini, timp de o zi, pui de animale și pui de oameni laolaltă iar atmostera plăcută și relaxată le-a făcut bine tuturor.

Am avut cai, ponei și instructori de echitație care au oferit lecții gratuite copiilor, pisicuțe și căței dornici de smotoceală, iepurași pufoși, găinușe colorate, chiar și căprițe. Pentru cei care au venit însoțiți de cățeii lor au avut loc atât demonstrații de dresaj cât și cursuri de dresaj de grup și individuale datorită celor două școli de dresaj prezente.

Muzica bună la niveluri rezonabile a asigurat o atmosferă de vacanță iar păturile pentru picnic au transformat zona noastră în cel mai vizitat loc din parc. Orășelul Animalelor, a fost un proiect care a fost posibil datorită cofinanțării Primăriei Sibiu prin Consiliul Local Sibiu, Agenda Comunității 2017.

Nu doar Primăriei Sibiu trebuie să îi mulțumim pentru ziua frumoasă ci și multor oameni minunați: Paul Avrigean și super echipa de la Clubul Ecvestria Transilvania, Liviu și Mălina Măsălaru, fetelor lor și echipei de la Ferma Școală Cornățel, Dragoș Bibu de la Colț Alb, Deborah Faoro de la Faoro Dogs, lui Matli MC pentru sonorizare și muzică, voluntarilor noștri, participanților și nu în ultimul rând animalelor pentru răbdarea și dedicația atât de mare pentru o cauză bună.

PS: Mulțumim pentru cele mai bune prăjituri oferite gratuit de dna Constantin tuturor participanților, și lui Marian Biciclistul pentru cafea și freshuri, mulțumim de asemenea Adrian Floriță de la VIP Security pentru profesionalism și omenie, mulțumim Nursing Medica și Duralex Adrian Bunea, Laurențiu Indreica pentru designul super fain și materiale. Mulțumim Gabi Ritivoiu pentru că ne-ai salvat ca de obicei. Mulțumim Adina Maria pentru demonstrațiile de dresaj. Sperăm să nu fi uitat pe nimeni!

Lăsând la o parte tonul oficial am mai vrea să vă spunem cât de bine este să fii înconjurat de oameni de bun simț, care pun mâna unde este nevoie, care știu să zâmbească și să te strângă în brațe.

Ne-am simțit ca în familie în Sub Arini, ca o comunitate adevărată care se ajută și se bucură deopotrivă. Mulțumim oameni faini!
Ați fost minunați cu toții și sperăm să ne revedem în formula asta cât mai des!

oraselul-aninmalelor2

 

PROIECTUL ȘCOLARII DE AZI, VOINICII DE MÂINE COFINANȚAT DE PRIMĂRIA SIBIU PRIN CONSILIUL LOCAL SIBIU, AGENDA COMUNITĂȚII 2017 (SEP – NOV 2017)
Proiectul Școlarii de azi, voinicii de mâine cofinanțat de Primăria Sibiu prin Consiliul Local Sibiu, Agenda Comunității 2017 este continuarea proiectului de anul trecut, Piticii de azi, voinicii de mâine.
Datorită succesului cu proiectul piticilor ne-am gândit în acest an să continuăm demersurile noastre cu următoarea categorie de vârstă și să ne adresăm copiilor din clasa pregătitoare a școlilor sibiene.
voinicii
Prichindeii de clasa 0 au primit profesoara voluntară cu inima deschisă și timp de câteva ore au avut ocazia să învețe lucruri interesante despre animale, oameni și natură.

În cadrul proiectului, voluntarii asociației au pregătit manuale despre cum să fim mai buni și mai atenți cu natura și animalele și au pregătit o grămadă de excursii în natură, în ciuda vremii mai puțin prietenoase.

În paralel cu toate aceste activități, echipa asociației a elaborat un manual pentru pedagogi, ce va putea fi descărcat gratuit de pe site-ul www.animallife.ro și care va veni în sprijinul învățătorilor dornici să insufle piticilor dragostea pentru natură. Și în urma proiectului de anul trecut a rezultat un manual dedicat educatorilor de grădiniță, disponibil tuturor celor care doresc să replice acest proiect în grădinițe sau, pe viitor, în școli.

Pe lângă activitățile didactice, cei mici s-au distrat de minune în natură, unde au învățat chiar și să confecționeze hrănitoare pentru păsări.

 

DUATHLON CHALLENGE 2017 – ÎMPREUNĂ CU GREENPEACE PENTRU PĂDURILE ROMÂNIEI (SEPTEMBRIE 2017)
duathlon
După ce ne-am obișnuit deja de vreo patru ani cu participarea la SIBIU CHALLENGE (www.acceptaprovocarea.com) anul acesta organizatorii ne-au invitat să facem exact ce ne place nouă: să ne dăm suflul pentru un proiect în care credem, convingând în același timp oameni mai puțini sportivi să doneze pentru o cauză bună: protejarea pădurilor virgine ale României.

Animal Life a făcut patru echipe pentru a susține Greenpeace în demersurile de salvare a pădurilor noastre, reușind să strângă împreună peste 2.000 lei în doar câteva ore.

Colegii noștri dragi, Adina, Maria, Oana, Dalina, Daniel, Silviu, Moni, Răzvan, Sorin și Kiki au dat totul, au alergat și au biciclit!
Mulțumim, oameni frumoși, și sperăm să ne vedem și anul viitor în număr și mai mare!

 

ALĂTURI DE GREENPEACE PENTRU ENERGIE REGENERABILĂ (OCTOMBRIE 2017)
greenpeace
În 9 Octombrie Greenpeace România a amplasat un soare uriaș în Piața Mare din Sibiu, pentru a semnala importanța folosirii energiei regenerabile, curate.

Evenimentul face parte din campania Greenpeace «Energy Citizens», prin care pledează pentru utilizarea energiei nepoluante și descentralizarea producției de energie națională.

Întrucât susținem aceleași idei și ne dorim o conștientizare cât mai largă a acestui fenomen, suntem mândri că am putut participa!
Mai multe aici: www.greenpeace.org

 

ANIMAL LIFE LA ICAWC 2017 (OCTOMBRIE 2017)
De 10 ani facem tot posibilul să mergem la fiecare ediție a acestei “școli” (ICAWC = International Companion Animal Welfare Conference).
Uneori am fost finanțați de alte organizații mari (mulțumim Romania Animal Rescue), alteori acesta a fost concediul nostru pentru tot anul. Am înțeles că nimic nu este mai important decât educația, decât să câștigăm cât mai mult know-how în domeniul nostru.

Know how = success = vieți salvate.
cipru
Anul acesta ICAWC a fost extraordinar din mai multe puncte de vedere: am fost mai multe organizații din România decât din orice altă țară (!) și nu numai atât: pentru prima dată ne-am promis să ne întâlnim, să schimbăm idei și să ne unim forțele. Oameni faini de la Nuca, Transylvania Animal Care, Romania Animal Rescue, Save the Dogs, cu care abia așteptăm să ne întâlnim și să colaborăm!

Am ajuns acasă cu planuri mari, cu foi întregi de notițe, cu cărți de vizită noi, și cu chef de muncă. Am aflat încă o dată cât de mulți oameni buni există, oameni care luptă zilnic pentru o lume mai bună: unii vaccinează și castrează mii de câini în India, pentru a reduce incidența rabiei, alții ajută în comunități sărace oameni și animale deopotrivă, multe-multe povești de viață extraordinare.

Un lucru este sigur: pentru a face lumea mai bună trebuie să fim noi înșine mai buni.

 

CONCERTE CARITABILE PENTRU… PISICI (APRILIE ȘI NOIEMBRIE 2017)

animals-rock2animals-rock

Nu este o glumă, pe 1 aprilie ne-am văzut cu toții la primul concert în ROCK Pub&more – Str.General Ghe. Magheru Nr.45, Sibiu, cu Megatone, Wildchild și Ela Brai, iar în 11 Noiembrie 2017 am repetat figura pentru că ne-am distrat atât de fain și am strâns și bănuți!

Fanii muzici rock din Sibiu s-au adunat în noiembrie la Imperium Live, iar banii strânși din vânzarea biletelor au fost redirecționați în scop caritabil către Departamentul Pisici al asociației.

În noiembrie pe scenă au urcat trupele Ela Brai (Эля Брай), Wildchild Band, Changeover și Fără Filtru cărora li se datorează acest super-eveniment.

A fost o ocazie bună pentru prieteni și susținători ai asociației de toate vârstele să se întâlnească, să se simtă bine și să facă o faptă nobilă: s-au strâns 2257 lei și 20 euro care au fost folosiți pentru achitarea a 20 de castrări de pisici și pentru nevoile curente al acestora: hrană, nisip.

 

TÂRGUL CARITABIL (NOIEMBRIE 2017)
targ-craciun
Ne place să ne mândrim cu orașul nostru, asta e sigur, dar cum să nu fim convinși că aici totul este altfel când avem atît de multe organizații a căror scop este să facă lumea mai bună? Unde mai pui că în ultimii zece ani ne-am cam împrietenit, pentru că adesea viețile și activitățile noastre se întâlnesc.

Când am hotărât să facem un târg caritabil am avut o problemă în a găsi spațiul necesar pentru că deja atâția alți oameni de bine se gândiseră la același lucru. Mulțumim Forumului German și unor oameni tare cumsecade de acolo pentru că ne-au oferit un locșor unde să putem vinde toate minunile colectatate de la alți oameni cumsecade.

Pe prietenii noștri de la TONAL, CRUCEA ROȘIE și DIAKONIEWERK îi puteți găsi pe paginile dedicate de Facebook unde puteți citi ce minuni fac în fiecare zi pentru oamenii care care au cea mai mare nevoie de ajutor.
targ-craciun2

Târgul a fost un mare success, am petrecut o zi cu prieteni și am vândut tot ce vă puteți închipui: lese, hamuri, pătuțuri de animale, jucării de copii, lumânări, decorațiuni de Crăciun lucrate manual (Mulțumim Iulia Frâncu și Grădinița Căsuța Poveștilor pentru lucrușoarele minunate făcute cu copiii) haine de-ale noastre, jocuri, clopoței din ceramică, șosete croșetate, câte și mai câte făcute sau donate de oameni faini pentru oameni faini.

Am reușit să strângem 2.200 lei pentru animalele noastre și mulțumim toturor cumpărătorilor pentru asta!

 

COLECTA DE HRANĂ ÎN PARTENERIAT CU HORNBACH SIBIU (DECEMBRIE 2017)

În pragul sărbătorilor ne-am gândit că poate Moș Crăciun ar trebui ajutat cu cadourile pentru animăluțele noastre astfel încât am organizat o colectă de hrană împreună cu Hornbach, magazinul cu cel mai variat department dedicat animalelor de companie din oraș (apreciem de asemenea faptul că magazinul nu comercializează decât pești, nu funcționează ca și pet shop și faptul că permite accesul animalelor de companie împreună cu stăpânii).

colecta-hranaConceptul colectei de hrană este simplu: ne-am instalat un punct de informare în cadrul zonei dedicate animalelor și am abordat clienții acestuia cu speranța ca atunci când cumpără mîncare pentru animalele lor vor cumpăra un mic cadou și pentru ale noastre.

Bunătatea oamenilor ne-a impresionat, în special faptul că unii prieteni ai asociației au venit special pentru noi în ziua respectivă. Cu ajutorul iubitorilor de animale am reușit să adunăm trei coșuri pline de mîncare uscată, conserve și silicat pentru pisici, un ajutor neprețuit pentru animalele noastre!

Surpriza cea mare a venit însă chiar de la Hornbach, care ne-a donat un palet întreg de hrană uscată de calitate foarte bună pentru căței!
Cu livrare inclusă!

Sperăm să repetăm acest eveniment măcat o data la câteva luni și mulțumim Hornbach, angajaților deosebit de amabili și clienților generoși!

 

 

5. IMPLICĂRI ȘI INIȚIATIVE LEGISLATIVE

INTERVENȚIE ÎN CAZUL CONFLICTELOR OM – ANIMAL SĂLBATIC

În toamnă a revenit în discuție pe masa oficialităților orașului și a județului problema urșilor care ajung în zonele limitrofe ale orașului.

În data de 1 noiembrie, la invitația Consiliului Județean Sibiu, reprezentantul Asociației Animal Life, Andreea Roseti, a participat la ședința ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică).

În cadrul întâlnirii, Asociația de Vânătoare Hubertus a ridicat problema prezenței urșilor în Pădurea Dumbrava. Drept urmare, Animal Life a susținut soluțiile propuse de asociația de vânători, și anume implementarea unor măsuri specifice de îndepărtare a urșilor și interzicerea totală a prezenței turmelor de oi în pădure (pășunatul în pădure este interzis conform Codului Silvic), acestea cauzând atât pagube fondului forestier dar constituind și un atractant pentru carnivore.

Datorită prezenței în această ședință a reprezentanților mai multor instituții ale statului (Jandarmeria, Poliția, Prefectura, Poliția Locală, Primăria, Consiliul Județean, DSVSA), vicepreședinta Animal Life a ridicat problema lipsei unei echipe de intervenție rapidă pentru animale sălbatice și a unor proceduri referitoare la situațiile de urgență în care sunt implicate animale sălbatice.

De asemenea, a amintit de propunerea WWF și a Ministerului Mediului cu privire la înființarea Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS) cât și cea a Asociației Animal Life de anul trecut de înființare SIPA (propunere cu exemplificare de proceduri, responsabili și echipamente) care au fost ignorate atât de autoritățile locale cât și de către Ministerul Mediului (care răspunseseră asociației că se va constitui SUAS).

Drept urmare, Asociația Animal Life a propus invitarea unui reprezentant al proiectului LIFE Connect Carpathians, în cadrul căruia a fost constituită Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) în colaborare cu Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, Fauna & Flora International, și Asociația Zarand.

De asemenea, dna Roseti a prezentat în cadrul ședinței documentul care conține procedura de intervenție a instituțiilor în cazul unor situații de urgență generate de animalele sălbatice, elaborată în cadrul proiectului menționat mai sus și care funcționează la nivelul județului Hunedoara, sub autoritatea Instituției Prefectului.

Propunerea dnei Roseti a fost acceptată de către participanți, fiind astfel invitată în data de 2 noiembrie, în o a doua întâlnire organizată la sediul Poliției Sibiu, întâlnire prezidată de dl. Comisar șef IPJ, Tiberiu Ivancea.

În cadrul întâlnirii reprezentantul Fauna and Flora International – dl. dr Iain Trewby, manager proiect LIFE Connect Carpathians, a prezentat modelul de gestionarea al situațiilor care implică animale sălbatice. Într-o discuție deschisă cu reprezentații vânătorilor și a autorităților, dânsul a dat detalii despre echipa de intervenție, cadru legal și situațiile cu care s-au confruntat.

Atmosfera a fost constructivă, iar principala concluzie a întâlnirii a fost necesitatea ca toate părțile implicate să colaboreze pentru rezolvarea problemelor de mediu și în particular a potențialului pericol reprezentat de prezența urșilor. De asemenea, s-a decis luarea unor măsuri preventive de avertizare a populației.

Sperăm că autoritățile sibiene vor lua în considerare procedura prezentată de dl. Dr. Trewby care reprezintă un exemplu de bune practici pentru toate zonele din țară care se pot confrunta cu situații similare.

Mai multe detalii despre activitatea proiectul LIFE Connect Carpathians puteți afla aici: http://connectcarpathians.ro/

Până la 04.01.2018 nu am primit nicio informație de la autorități privind inițierea unor măsuri de a prelua proiectul propus.

 

 

6. PLANURI DE VIITOR

Planurile noastre pentru anul 2017 conform raportului anului 2016 includeau:

1. finalizarea adăpostului Animal Life ca și prioritate
2. organizarea a două campanii de sterilizare de câini și pisici în satele limitrofe
3. organizarea unei campanii de potcovire și asistență veterinară gratuită pentru cai și măgari într-unul din satele învecinate
4. organizarea unui eveniment intitulat Orașul Animalelor – proiect pe Agenda Comunității 2017
5. continuarea programului de educație ecologică în grădinițe și școli.
6. realizarea unor excursii în natură în județ cu scopul de a ecologiza zone greu accesibile

Este bine să confruntăm mereu planurile cu rezultatele, pentru a decide dacă planificarea a fost realistă, dacă ne-am menținut strategiile și ce ne-a împiedicat să realizăm toate obiectivele. La o astfel de analiză pentru 2017 observăm:

punctul 1: Realizat – ne mutăm în adăpost în ianuarie 2018
punctul 2: Realizat 50% – cu “doar” o campanie de castrări realizată în Șura Mică. Aici e posibil să fi fost nerealiști: valoarea de aproape 50.000 lei a unei campanii de asemena anvergură, precum și faptul că energia și fondurile noastre s-au scurs pe șantierul adăpostului ar fi făcut o a doua campanie de catrări greu de imaginat
punctul 3: Nerealizat – din cauza faptului că am contactat târziu asociațiile internaționale cu care am fi putut realiza campania astfel încât acestea nu ne-au mai putut include în planificarea pentru vara 2017.
punctul 4: RealizatOrășelul Animalelor a devenit realitate și sperăm ca va fi un eveniment anual în Sibiu!
punctul 5: RealizatȘcolarii de azi, voinicii de mâine a fost cofinanțat și în acest an, iar educația despre natură a ajuns la cei mici chiar dacă doar în limita a câteva sute de copii.
punctul 6: Nerealizat – poate din cauza problemelor financiare, poate din cauza ritmului alert în care s-a lucrat în acest an am amânat aceste acțiuni până în momentul în care vremea nu ne-a mai permis să le facem.

Planurile noastre pe 2018 includ punctele nerealizate din 2017, dar și altele noi:

1. organizarea funcționării optime a adăpostului cu angajarea unui responsabil
2. asigurarea hranei pentru animalele din adăpost în proporție de minim 50% din donații directe de hrană
3. lansarea unui program de voluntariat local și international
4. obținerea de cofinanțări pentru ambele proiecte din 2017
5. realizarea a cel puțin o campanie masivă de castrări
6. realizarea unei mai bune organizări în activitatea zilnică a asociației care să permită creșterea numărului de castrări în afara campaniei
7. organizarea unei locații optime pentru departamentul de pisici și poate cel mai important obiectiv pentru 2018:
8. păstrarea și mărirea familiei Animal Life prin respect și bunătate

 

 

7. CUVÂNT DE ÎNCHEIERE

O întrebare uzuală care deschide traininguri pentru companii este “În ce business sunteți?”

Aceeași întrebare a fost pusă de un speaker, managerul unei organizații internaționale de protecție a animalelor de companie în cadrul unei conferințe ICAWC în 2008. Reacția celor 300 de ONG-iști din sală a fost una de rumoare “Noi nu facem business, noi suntem în asociație / fundație etc!!” După ce spiritele s-au potolit tot el a dat răspunsul:
“SUNTEȚI ÎN BUSINESS-UL DE A SALVA VIEȚI. CU ASTA VĂ OCUPAȚI. DACĂ VĂ ORGANIZAȚI BINE, BUSINESSUL VOSTRU ARE SUCCESS, ADICĂ SALVAȚI VIEȚI. DACĂ NU VĂ ORGANIZAȚI BINE ATUNCI BUSINESS-UL VOSTRU INTRĂ ÎN FALIMENT, ADICĂ NU MAI PUTEȚI SALVA VIEȚI.”

ȘI PENTRU VIITOR VOM ÎNCERCA SĂ NE ORGANIZĂM CÂT MAI BINE CA O COMPANIE DAR SĂ NE PREȚUIM CA O FAMILIE!

Vă mulțumim tutor și fiecărui om deosebit în parte pentru sprijinul de-a lungul anului ce a trecut!

greenpeace2